Avskalningsknivar
Parakniv – ditt bästa verktyg för frukt och grönsaker
Vad är en skalkniv?
En skalkniv är en liten, mångsidig kniv med ett vasst blad och spetsig spets. Det är ett måste i varje kök och har många användningsområden. Skalknivens namn kommer från vad den gör - skära av/skala bort de yttre lagren av frukt eller grönsaker.
Vad kan jag använda en skalkniv till?
Skalknivar är mycket mångsidiga grönsaksknivar som kan vara användbara i ett antal kulinariska uppgifter som:
- skala frukt och grönsaker, skala jordgubbar
- skala och skära tomater (tomatknivar)
- urkärning: ta bort frön eller andra hårdare, köttigare, oönskade saker från frukter. Även om det finns specifika instrument för kärnborrning är det enkelt att använda vår skalkniv för att utföra detta.
- skära ett snedstreck eller andra mönster i ytan på bröd- och konditoridegen före gräddning för att förhindra att den spricker
- hacka och tärna: skära mindre delar som schalottenlök eller vitlök är lättare med en liten skalkniv.
- trimning: Skickligheten hos en skalkniv är idealisk för jobb som att trimma bladen och stjälkarna från morötter eller selleri och ta bort fett, extra ben eller senor från kyckling eller skaldjur
- deveining räkor
För bättre beredning av frukt och grönsaker kan du också kolla våra grönsaksrivjärnsamt mandolinskärare och skalare.
Hur väljer jag den bästa skalkniven?
När du vill handla en skalkniv till ditt kök bör du hålla utkik efter:
- bekväm bladlängd: Om du har en mindre hand föredrar du ett mindre blad för att hantera den bra. Majoriteten av skalknivar är mellan 8 cm och 16 cm långa.
- bra skärpa: Det är viktigt att ta hänsyn till bladets skärpa och enkla underhåll när du väljer de bästa skalknivarna. Du bör också slipa bladet regelbundet.
- bekvämt grepp: En skalkniv används för exakta kulinariska uppgifter, därför för bästa kontroll, se till att den ligger bra i handen.
I Kulina erbjuder vi de bästa skalknivarna, grönsaksknivarna och tomatknivarna från välrenommerade tillverkare som Eva Solo, Victorinox och Wüsthof, i olika storlekar och material.
Hur tar man hand om sin skalkniv?
Köksknivar är en investering så om du vill att din skalkniv ska hålla i evigheter, se till att du följer dessa enkla regler för rengöring och förvaring av dina knivar:
- knivar är ofta diskmaskinssäkra men vi rekommenderar att du rengör kniven för hand eftersom diskmedel kan skada ytan på ett stålblad
- om en kniv har ett träskaft, lägg den inte i diskmaskinen
- För att förhindra att trähandtag blir torra, olja in dem regelbundet med linolja eller bivax
- förvara din kniv separat så att bladen inte blir matta. Använd ett knivblock eller ett knivfodral
- slipa din kniv regelbundet