Bakverksknivar

1 items total

Konditorivaror – ett utmärkt verktyg för att hantera dina kakor

Vad är en konditorkniv?

En konditorkniv är en speciell typ av kökskniv. Den är lång och elegant och lämpar sig väl för att skiva tårtor och bakverk.

Vad skiljer en konditorkniv från andra köksknivar?

Följande egenskaper är karakteristiska för konditorivaror och gör dem lämpliga för att hantera kakor och olika bakningsuppgifter:

  • Tandad kant: Idealisk för snygg skärning av bakverk. När du portionerar ömtåliga kakor och bakverk är liten serration till hjälp.
  • Långt blad hjälper till att föra över kakor till och från ugnen, skära genom sockerkakor och runda kakor horisontellt.
  • Bredt blad: Det breda bladet är speciellt utformat för att skära, dela och servera tårtbottnar och kan användas för att breda ut fyllningar som frosting och sylt.
  • Rundad spets: gör det enkelt och skadat att ta bort kakor och bakverk från bakformar.

Hur ska en konditorkniv slipas?

På grund av bladets ovanliga form kan en konditorivarisk kniv inte slipas med en konventionell knivslipare. Istället kommer du att behöva en keramisk slipstav, ibland kallad en slipstav. Så här applicerar du det:

  • Hitta den avfasade sidan av kniven. Knivar med tandade knivar har alltid en platt och en fasad sida. Du kommer att skärpa sidan som är fasad eftersom det är det som gör att den skärs.
  • En konditorkniv måste vässas genom att slipa varje del mellan tandningarna, därför finns det tyvärr ingen genväg. Upprepa denna process tills alla hålorna har finslipats genom att hålla honningsstången parallellt med avfasningen hela tiden samtidigt som den hålls platt mot vinkeln på den avfasade kanten.

Om du letar efter fler verktyg för att baka och dekorera tårtor kolla in vårt erbjudande om dekorationsspadar, tårtservrar och bakformar.

Hur tar man hand om sin konditorkniv?

Köksknivar är en investering, så om du vill att din konditorivarisk kniv ska hålla i evigheter, se till att du följer dessa enkla regler för rengöring och förvaring av dina knivar:

  • knivar är ofta diskmaskinssäkra men vi rekommenderar att du rengör kniven för hand eftersom diskmedel kan skada ytan på ett stålblad
  • om en kniv har ett träskaft, lägg den inte i diskmaskinen
  • För att förhindra att trähandtag blir torra, olja in dem regelbundet med linolja eller bivax
  • förvara din kniv separat så att bladen inte blir matta. Använd ett knivblock eller ett knivfodral
  • slipa din kniv regelbundet