Hur man väljer en kockkniv: den kompletta guiden

Kuhařský nůž WMF
Varför en kockkniv är en värdefull investering
Vi ger dig råd om hur du hittar rätt bland kockknivar, vad du ska tänka på när du väljer kniv, vad du ska se upp med och varför det är värt att investera.
  • Kockkniv är det universalverktyg som du oftast använder i köket.
  • Om du väljer en kvalitetsprodukt med lågt underhållsbehov kommer den att hålla i många år.
  • Du kommer att märka skillnaden direkt, eftersom det är betydligt enklare att skära och hyvla med en kockkniv.
Kokknivar


Klassisk kock eller japansk?

Klasický kuchařský nůž
Klassisk kockkniv

Den klassiska kockkniven, ibland även kallad kockkniv eller helt enkelt västerländsk kockkniv, är ett mångsidigt verktyg med ett bredare böjt blad. Den är vanligtvis tillverkad av rostfritt stål eller kolstål och är därför tyngre och mer robust. Den kan därför lätt hantera hårda livsmedel som kött med ben, pumpa eller melon.

Klassisk kockkniv

Japonský nůž
Japansk kniv

Japanska knivar, som santoku eller gyuto, är lättare och bladet är vanligtvis tunnare med liten eller ingen krökning. De är vanligtvis tillverkade av hårdare stål, vilket möjliggör extrem skärpa samtidigt som de fortfarande är ömtåliga. De är därför mycket bättre lämpade för att skära känslig fisk eller hacka örter.

Japansk kockkniv



De bästa kockknivarna enligt kundrecensioner

Vårt tips
Läs också
->
noze japonske
Japanska knivar - komplett guide
Precision, skärpa, hantverkskunnande och även perfekt design - allt detta kombineras i japanska knivar. Vi hjälper dig att hitta rätt.
tvrdost nože
Hur hård ska en kockkniv vara
En knivs hårdhet är en viktig indikator för att avgöra dess hållbarhet och förmåga att bibehålla skärpan. Det indikeras på Rockwell-skalan (HRC), varigenom:
  • Den idealiska hårdheten för kockknivar av hög kvalitet bör ligga i intervallet 52-56 HRC. Denna nivå ger den perfekta balansen mellan skärpa och slitstyrka, vilket garanterar en lång livslängd för kniven och tillförlitlig prestanda vid daglig användning.
  • Japanska knivar av damaskusstål har en HRC på över 60.
  • Modernt bestickstål når en hårdhet på 64-68 HRC.
  • Samtidigt gäller att ju hårdare kniven är, desto ömtåligare är den. Mycket hårda knivar är därför utmärkta för känsliga arbeten (t.ex. att filéa fisk), men skadas lätt när man skär i ben.
Se upp för knivarnavilket inte alls indikerar hårdheten. Företag som tillverkar kvalitetsprodukter är inte ovilliga att ange alla parametrar för sina produkter.
Kokknivar


čepel kuchařského nože
Blad till kockkniv

  • Damaskus-stål bildas genom att kombinera två typer av stål, den ena med mycket hög kolhalt och den andra med mycket låg kolhalt. Detta gör att bladet som tillverkas av denna metall inte bara är mycket starkt, vasst och hållbart, utan också har en exceptionell design.
  • Kolstål är mycket vasst och lätt att slipa. Men som alla bra material behöver ett blad av kolstål lite omsorg, tvättas och torkas noggrant efter varje användning, eftersom det inte är motståndskraftigt mot korrosion.
  • Rostfritt stål är ett prisvärt alternativ som är lätt att underhålla och står emot korrosion bra, men du måste vara beredd på mer frekvent slipning.
  • Keramik är prisvärd, lätt och framför allt mycket skarp. Samtidigt är det dock värt att nämna att det inte är lätt att vässa och att det är ömtåligt. Det är därför ett material som lämpar sig bättre för mindre köksknivar som inte används för att skära kött eller hårda grönsaker.


rukojeť kuchařského nože
Handtag på en kockkniv

  • Trä är behagligt att ta på, glider inte och ger kniven ett klassiskt utseende. Å andra sidan är det mer krävande att underhålla, eftersom det regelbundet bör behandlas med olja för att förhindra att det torkar ut och spricker. Samtidigt absorberar träet också fukt och fett, vilket kan störa dess eleganta design.
  • Metall är mycket slitstark, lätt att underhålla och ser modern och professionell ut. Å andra sidan tenderar det att vara tyngre, kallt att ta på och kan också vara halt.
  • Plast är mycket motståndskraftig mot fukt, fett och andra ämnen som ofta förekommer i köket. Det är också lätt att rengöra och kräver ingen särskild skötsel. Plasthandtag är dock ofta inte lika estetiskt tilltalande.
  • Sammansatt är en blandning av flera material, ofta med ett halkskyddande skikt. Kompositskikt är slitstarka och lätta att underhålla.
Delka cepele
Kockkniv: bladets längd

Kort (15-18 cm): Perfekta för nybörjare eller mer subtila kockar, de passar vanligtvis bättre i händerna på kvinnor. De är också lämpliga för mindre skivvolymer och mer exakta snitt.

Medium (20-23 cm): Universell storlek som passar för de flesta matlagningsaktiviteter. Om du planerar att bara ha en kockkniv i ditt kök ska du välja den här längden.

Lång (25+ cm): Perfekt för den som ofta tillagar stora portioner kött eller grönsaker, är säker i köket och tycker att stora knivar är en verklig tillgång.

Kokknivar

Smidd eller pressad kniv?

Smidd kniv
En smidd kniv skapas genom varmsmide (för hand eller maskinellt). Denna process stärker bladmaterialet avsevärt, vilket resulterar i större hållbarhet och därmed längre livslängd. Ett smidd blad är också mycket mindre benäget att spricka och håller sig vasst under lång tid. På grund av svårigheten med produktionen, särskilt för handsmidda knivar, måste man räkna med ett högre pris. Detta gör dock en smidd kniv till ett bra presenttips för ett speciellt tillfälle.
Pressad kniv
Den pressade kniven formas vanligtvis på produktionslinjen genom att den skärs ut ur en stålplatta och sedan slipas. Materialet som används för att tillverka den är ofta identiskt med det som används för smidda knivar, så det är verkligen inte sant att pressade knivar inte är av god kvalitet. Eftersom de inte genomgår smidesprocessen är de dock inte lika hårda, vilket gör att bladet blir slött tidigare. Fördelen med pressade knivar är deras pris.

Favoritkockknivar

tmp

Hur man tar hand om kockknivar

Efter användning, skölj kniven med varmt vatten och ett milt rengöringsmedel och torka omedelbart. Förvara den i block, skyddsfodral eller magnetfält. Undvik att lämna knivar i lådfacket, eftersom de slits ut mycket snabbare. Slipa kniven regelbundet med hjälp avMål eller en slipsten, eller få den professionellt vässad. Läs mer om hur du tar hand om kockknivar...

Sågar och slipmaskiner

De bästa märkena av kockknivar

Image

Mekka för avancerade bestick är den tyska staden Solingen, som också är en internationellt skyddad ursprungsbeteckning med ett registrerat varumärke. Denna får endast användas för bestickprodukter som har bearbetats och färdigställts i alla grundläggande produktionsprocesser inom Solingens industriområde.

Ledande tillverkare, som har fört vidare denna besticktradition i flera århundraden, inkluderar Zwilling, WüsthofellerGüde Solingen. Andra mycket uppskattade kockknivar inkluderar: Victorinox, Smidd, DellingerellerLion Sabatier.

Välj en kniv
VANLIGA FRÅGOR
Den vanligaste frågan
Vad är skillnaden mellan en kockkniv och en Santoku-kniv?
Kockkniv har ett bredare och böjt blad, är mångsidig och lämpar sig för olika uppgifter i köket.Santoku kniven har ett rakare och bredare blad med en trubbig spets, den är lättare och tunnare, vilket möjliggör exakta snitt. Den är lämplig för att hacka, skiva och skära grönsaker, kött och fisk.
Hur ofta ska jag slipa min kockkniv?
Frekvensslipning beror på intensiteten i användningen. I allmänhet rekommenderas det att slipa kniven minst en gång varannan vecka med en hemmaslip och en gång om året professionellt.
Vilket är det bästa sättet att förvara kockknivar?
Knivar ska förvaras i block, stativ, skenor eller fodral. Dessa metoder skyddar klingan samtidigt som de garanterar säkerheten i köket.
Kan jag diska mina kockknivar i diskmaskinen?
Att diska knivar i diskmaskin rekommenderas i allmänhet inte. Kemikalier och höga temperaturer kan skada bladet och handtaget.
Hur vet jag om min kniv är rätt slipad?
En välslipad kniv skär smidigt och utan ansträngning papper eller tomat utan att förvränga formen. Bladet ska vara rakt och fritt från hack eller ojämnheter.
Vad är skärpningsvinkeln och vilken är den bästa vinkeln för kockknivar?
Slipvinkeln avser den vinkel i vilken bladet slipas. Klassiska kockknivar brukar ha en vinkel på 20-22 grader på varje sida, medan japanska knivar har en skarpare vinkel, 15-16 grader. En lägre vinkel innebär ett vassare blad, men samtidigt kan det vara mindre hållbart.
Hur väljer man rätt bladlängd för en kockkniv?
Bladets längd beror på dina personliga preferenser och vilken typ av mat du oftast tillagar. Längden på en universal kockkniv är vanligtvis 20 cm.
Hur vet jag om jag har en välbalanserad kniv?
En korrekt balanserad kniv har en balanspunkt (kallad bolster) vid den punkt där bladet möter handtaget. För att testa detta, placera fingret under denna del av kniven och se till att kniven förblir balanserad.
Är en lättare eller tyngre kniv bättre?
Enkelt uttryckt är lättare knivar lättare att hantera och belastar inte handen, medan tyngre knivar är mer stabila och därför kräver mindre kraft vid skivning.