- Kockkniv är det universalverktyg som du oftast använder i köket.
- Om du väljer en kvalitetsprodukt med lågt underhållsbehov kommer den att hålla i många år.
- Du kommer att märka skillnaden direkt, eftersom det är betydligt enklare att skära och hyvla med en kockkniv.
Klassisk kock eller japansk?
Den klassiska kockkniven, ibland även kallad kockkniv eller helt enkelt västerländsk kockkniv, är ett mångsidigt verktyg med ett bredare böjt blad. Den är vanligtvis tillverkad av rostfritt stål eller kolstål och är därför tyngre och mer robust. Den kan därför lätt hantera hårda livsmedel som kött med ben, pumpa eller melon.
Japanska knivar, som santoku eller gyuto, är lättare och bladet är vanligtvis tunnare med liten eller ingen krökning. De är vanligtvis tillverkade av hårdare stål, vilket möjliggör extrem skärpa samtidigt som de fortfarande är ömtåliga. De är därför mycket bättre lämpade för att skära känslig fisk eller hacka örter.
De bästa kockknivarna enligt kundrecensioner
- Den idealiska hårdheten för kockknivar av hög kvalitet bör ligga i intervallet 52-56 HRC. Denna nivå ger den perfekta balansen mellan skärpa och slitstyrka, vilket garanterar en lång livslängd för kniven och tillförlitlig prestanda vid daglig användning.
- Japanska knivar av damaskusstål har en HRC på över 60.
- Modernt bestickstål når en hårdhet på 64-68 HRC.
- Samtidigt gäller att ju hårdare kniven är, desto ömtåligare är den. Mycket hårda knivar är därför utmärkta för känsliga arbeten (t.ex. att filéa fisk), men skadas lätt när man skär i ben.
Blad till kockkniv
- Damaskus-stål bildas genom att kombinera två typer av stål, den ena med mycket hög kolhalt och den andra med mycket låg kolhalt. Detta gör att bladet som tillverkas av denna metall inte bara är mycket starkt, vasst och hållbart, utan också har en exceptionell design.
- Kolstål är mycket vasst och lätt att slipa. Men som alla bra material behöver ett blad av kolstål lite omsorg, tvättas och torkas noggrant efter varje användning, eftersom det inte är motståndskraftigt mot korrosion.
- Rostfritt stål är ett prisvärt alternativ som är lätt att underhålla och står emot korrosion bra, men du måste vara beredd på mer frekvent slipning.
- Keramik är prisvärd, lätt och framför allt mycket skarp. Samtidigt är det dock värt att nämna att det inte är lätt att vässa och att det är ömtåligt. Det är därför ett material som lämpar sig bättre för mindre köksknivar som inte används för att skära kött eller hårda grönsaker.
Handtag på en kockkniv
- Trä är behagligt att ta på, glider inte och ger kniven ett klassiskt utseende. Å andra sidan är det mer krävande att underhålla, eftersom det regelbundet bör behandlas med olja för att förhindra att det torkar ut och spricker. Samtidigt absorberar träet också fukt och fett, vilket kan störa dess eleganta design.
- Metall är mycket slitstark, lätt att underhålla och ser modern och professionell ut. Å andra sidan tenderar det att vara tyngre, kallt att ta på och kan också vara halt.
- Plast är mycket motståndskraftig mot fukt, fett och andra ämnen som ofta förekommer i köket. Det är också lätt att rengöra och kräver ingen särskild skötsel. Plasthandtag är dock ofta inte lika estetiskt tilltalande.
- Sammansatt är en blandning av flera material, ofta med ett halkskyddande skikt. Kompositskikt är slitstarka och lätta att underhålla.
Kort (15-18 cm): Perfekta för nybörjare eller mer subtila kockar, de passar vanligtvis bättre i händerna på kvinnor. De är också lämpliga för mindre skivvolymer och mer exakta snitt.
Medium (20-23 cm): Universell storlek som passar för de flesta matlagningsaktiviteter. Om du planerar att bara ha en kockkniv i ditt kök ska du välja den här längden.
Lång (25+ cm): Perfekt för den som ofta tillagar stora portioner kött eller grönsaker, är säker i köket och tycker att stora knivar är en verklig tillgång.
Smidd eller pressad kniv?
Favoritkockknivar
Hur man tar hand om kockknivar
Efter användning, skölj kniven med varmt vatten och ett milt rengöringsmedel och torka omedelbart. Förvara den i
De bästa märkena av kockknivar
Mekka för avancerade bestick är den tyska staden Solingen, som också är en internationellt skyddad ursprungsbeteckning med ett registrerat varumärke. Denna får endast användas för bestickprodukter som har bearbetats och färdigställts i alla grundläggande produktionsprocesser inom Solingens industriområde.
Ledande tillverkare, som har fört vidare denna besticktradition i flera århundraden, inkluderar Zwilling,