Durkslag, silar & trattar
Durkslag, silar och trattar – ett måste i ditt kök
Durkslag, silar och trattar är viktiga kökstillbehör (se vår shoppingguide om 10 måsten i köket här). Du kommer att behöva dem för olika köksuppgifter så se till att du väljer rätt tillbehör som passar dina behov.
Vad är skillnaden mellan ett durkslag och en sil?
Både durkslag och silar har hål som används för att tömma vätska från mat efter tillagning eller tvättning. Den största skillnaden mellan dem är att ett durkslag vanligtvis är ett större, skålformat redskap med större hål i väggarna och i botten och ganska ofta har det fötter som gör att du kan lägga det i diskhon. , medan en sil är en skålformad enhet men med en finmaskig mask, ofta utrustad med ett långt handtag i ena änden och ett litet på motsatt sida, så att du kan hänga den över en kruka eller stopp. Det lilla nätet i en sil kan användas för större filtrering och för att puréa grönsaker. Ändå kan båda användas för att rinna av pasta!
Trattar å andra sidan används för att kanalisera vätskor eller finkorniga ämnen i behållare med små öppningar. Syftet med att använda tratten är att minimera spill under överföringen av vätskan till behållaren. Du kan använda en tratt för hemlagad juice (som hallonjuice), tinkturer och likörer. En tratt med bred mun kan användas för att lägga hemgjord sylt i burkar.
Hur rengör jag silen ?
Clean att använda din sil kan verka svårt, särskilt om stålnätet är ganska bra. Det blir lättare om du blandar lite varmt vatten och några droppar diskmedel och blötlägger silen i en köksskål i cirka 15 minuter. Skölj sedan av det för att ta bort eventuellt tvålvatten. Undvik dock att använda klor eller blekmedel eller extremt varmt vatten eftersom de kan skada rostfritt stål och få det att rosta. Försök dessutom att tvätta din sil direkt efter användning för att underlätta rengöringen.
Vad bör du tänka på när du köper ett durkslag eller sil?
När du köper ett durkslag eller sil till ditt kök ska du tänka på följande:
Material:
Bambu, plast och rostfritt stål är bara några av de material som används för att tillverka durkslag, silar eller trattar. Se till att materialet du väljer är livsmedelssäkert, mycket hållbart och rostbeständigt. Kom ihåg att billig plast av dålig kvalitet när den används i höga temperaturer kan frigöra skadliga ämnen och det är därför vi i Kulina endast erbjuder certifierade, BPA-fria, livsmedelssäkra material.
Storlek:
Tänk på hur mycket mat du brukar laga. Om du lagar mycket pasta för att du har en stor familj eller om du brukar laga stora mängder grönsaker till din middag kan du behöva ett större durkslag.
Om du är ett fan av pasta kan du också kolla in våra pastagrytor som är utrustade med matchande durkslag som rymmer och tömmer en stor mängd pasta. Och om du bryr dig om din hälsa kanske du också är intresserad av vårt erbjudande av ånggrytor och ånginsatser som hjälper dig att ånga grönsaker - detta låter dig behålla mer näringsämnen än om du kokar grönsaker i vatten.
Nät/hål:
Varje durkslag eller sil har hål i olika storlekar. Den finare mesh-typen kan användas för blandad frukt/grönsaker och har en hög filtreringsfunktion. Durkslag har större hål så du kan inte använda dem för att skölja exempelvis bovetegryn. Tänk på maten du brukar laga och välj det tillbehör som passar dina behov bäst.
I Kulina hittar du ett brett urval av förstklassiga durkslag, silar, durkslagsskedar, trattar samt hålskedar - allt från välrenommerade tillverkare som Koziol, WMFoch Joseph Joseph. Kolla in oss!