Fileknivar

1 items total
Skinkkniv ALPHA BRICOLE DI VENEZIA 21 cm, brun, Güde GUDEV76521

Filéknivar – flå din fisk sömlöst med våra filéknivar

Vad används en filékniv till?

En filékniv är en typ av kökskniv som används för att filea. Den tillhör familjen urbeningsknivar och används specifikt för att fila och tillaga fisk. En fiskfilékniv används för att skära igenom skinn, ben och kött när man dissekerar fisk.

Vad skiljer en filékniv från en urbeningskniv?

Filéknivar tillhör familjen urbeningsknivar men deras flexibla och knivskarpa blad är designade för att skära fisk och ta bort ben. Urbeningsknivar är bättre alternativ för hårdare kött som fläsk, nötkött eller kyckling.

Hur slipas en fiskfilékniv?

En filéknivs flexibla blad kräver en annan sorts honing än andra knivar på grund av sin flexibilitet. En filékniv vässas från spets till häl i motsats till andra knivar som vässas från häl till spets.

För att få den perfekta sliparen för din filékniv kan du kolla in vår samling av knivslipare.

Vad gör en bra filékniv?

  • material – se till att du väljer en högkvalitativ kniv med ett blad som inte rostar lätt
  • bladlängd - en av en filéknivs mest avgörande egenskaper är dess längd. Men längden på din kniv bör bero på storleken på den fisk du förbereder oftast. Välj en kniv med ett längre blad för större fiskar och en kortare för en liten fångst
  • tunt och flexibelt blad - lämplig grad av flexibilitet hos bladet låter dig skära igenom filén med lätthet och göra exakta snitt

I Kulina hittar du ett stort urval av förstklassiga filéknivar från välkända tillverkare som Wusthof och Forged och om du gillar fisk ska du kolla in vår samling av laxknivar och skaldjurs- och fiskbestick.

Du kan också läsa vår shoppingguide om hur du väljer perfekta knivar för ditt kök här.

Hur tar man hand om sin filékniv?

Köksknivar är en investering, så om du vill att din filékniv ska hålla i evigheter, se till att du följer dessa enkla regler för rengöring och förvaring av dina knivar:

  • knivar är ofta diskmaskinssäkra men vi rekommenderar att du rengör kniven för hand eftersom diskmedel kan skada ytan på ett stålblad
  • om en kniv har ett träskaft, lägg den inte i diskmaskinen
  • För att förhindra att trähandtag blir torra, olja in dem regelbundet med linolja eller bivax
  • förvara din kniv separat så att bladen inte blir matta. Använd ett knivblock eller ett knivfodral
  • slipa din kniv regelbundet