Grönsaksskalare

11 items total

Grönsaksskalare – ett måste i ditt kök

Vad är en grönsaksskalare?

En grönsaksskalare är ett köksredskap som används för att skala frukt och grönsaker. Den har ett knivskarpt blad som glider över grönsakens yta, skrapar bort skalet sparsamt samtidigt som det lämnar insidan av köttet.

I Kulina förser vi dig med grönsaksskalare från kända varumärken som Victorinox, WMFoch Joseph Joseph.

Vad används en grönsaksskalare till?

Grönsaksskalare används inte bara för att ta bort skalet från grönsaker som potatis, morötter, aubergine, mang eller butternut squash.

De kan också användas för att raka tunna skivor av choklad eller ost och för att skiva grönsaker i band som kan användas som grönsakspasta eller i sallader.

Vanliga grönsaker som ofta skalas inkluderar potatis, morötter, gurka, zucchini, äpplen och päron. Kom dock ihåg att inte alla grönsaker behöver skalas, och vissa, som rödbetor eller sötpotatis, kan vara ännu mer näringsrika när de tillagas och äts med skinn.

Vad är skillnaderna mellan Y-Pe och sidoskalare?

En Y-skalare, får sitt namn från hur den är formad; det ser ut som bokstaven Y. Den har ett långt, rakt handtag med ett blad som är något vinklat i änden av det. Bladet, som ofta är tillverkat av rostfritt stål, har en rak, vass kant som böjer sig något mot slutet. Eftersom bladet lätt anpassar sig till produktens form och den lilla böjningen i änden hjälper till att ta bort eventuella fläckar eller ögon, är Y-skalare utmärkta för att skala grönsaker som potatis och morötter.

Bladet på en sidoskalareå andra sidan är parallellt med handtaget och skalar grönsaker från sidan. Bladet är ofta tandat eller tandat, vilket gör det perfekt för att skala grönsaker med tuffa skal som butternut squash eller pumpor. Det tar lite mer ansträngning att använda än en Y-skalare eftersom bladet är vinkelrätt mot handtaget och det är svårare att navigera runt kurvor.

Om du älskar att äta grönsaker kanske du också är intresserad av vårt urval av köksrivjärn och -skärare, elektriska hackare och rivare och matberedare.