Filékniven är ett oumbärligt verktyg för alla som är stolta över exakt och effektivt arbete med kött. Dess främsta fördel är det långa, smala och flexibla bladet, som lätt anpassar sig till råvarans form och gör det möjligt att göra jämna snitt med maximal precision. Även om den oftast förknippas med att filéa fisk är dess användningsområde mycket bredare - den är också perfekt för att t.ex. skära upp fjäderfä, ta bort magar och senor från kött eller skära ut fina skivor för carpaccio.


Till skillnad från bruks- eller kockknivar är filékniven utformad för att minimera avfall och säkerställa maximalt utbyte av råmaterialet. Tack vare det flexibla bladet kan snittet styras mjukt och exakt längs benet eller köttytan utan att köttet skadas.
Den skiljer sig också från urbeningskniven, som den ofta jämförs med:
- Filéknivar De har ett längre (vanligtvis 15-20 cm) och mer flexibelt blad, vilket gör det möjligt att försiktigt och mjukt styra snittet längs benet eller skinnet, vilket är avgörande för att få perfekta filéer.
- Urbeningsknivar De är kortare (12-17 cm) och har ett kraftigare blad som ger bättre kontroll när köttet ska skiljas från benet, t.ex. vid urbening av kyckling eller fläsk. Jämfört med filéknivar är de mindre flexibla, vilket är en fördel när man arbetar med hårda köttstycken och leder.
Filéknivar av hög kvalitet
Hur väljer man rätt filékniv?
Valet av fileteringskniv beror på dess avsedda användning, där det mer flexibla bladet är lämpligt för känsligt arbete, medan det styvare bladet ger bättre kontroll vid urbening eller styckning av större köttstycken.

Det längre och smalare bladet (vanligtvis 15-20 cm) gör det lättare att separera köttet från skinn och ben, så att du kan skapa perfekta filéer med minimal förlust.

Den något kortare och kraftigare versionen (12-17 cm) är idealisk för exakt borttagning av magar, senor och fett, men även för styckning av fjäderfä.

För att se till att din filékniv håller så länge som möjligt är det viktigt att följa några enkla steg:
- Använd lämpligt
.skärbräda (trä eller plast) och undvik hårda ytor som glas eller sten. - Slipa kniven regelbundet med en kvarn eller en vässareför att bibehålla optimal skärpa.
- Efter användning, tvätta för hand och torka omedelbart för att undvika att skada bladet.
- Lagra den i
block på bladet eller på magnetfältet för att undvika att bladet blir slött eller skadas.
Tillförlitliga knivblock och knivställ
