odpocet
5 dagar
5 timmar
9 minuter
20 sekunder

Hur man tar hand om köksknivar


Vassa knivar underlättar inte bara matlagningen utan garanterar också säkerheten i köket. Vi ger dig därför användbara tips om hur du tar hand om dina knivar på rätt sätt, inklusive tvätt, förvaring, användning och, naturligtvis, slipning.


Hur man tar hand om knivar: 3 viktiga regler

  1. tvätta dem ordentligt,
  2. förvara dem på ett säkert sätt,
  3. regelbundet bruste dem.
Image
1. Hur man tvättar knivar på rätt sätt


Efter användning, tvätta kniven med vatten och en mjuk svamp med en tillräcklig mängd milt rengöringsmedel. Torka den sedan omedelbart med en mjuk tygför att förhindra korrosion.

Knivar ska alltid diskas för hand, inte i diskmaskin. De höga temperaturer som diskmaskinen arbetar med, liksom lösningsmedlen i tvätttabletterna, kan skada både bladet och handtaget. Skadan uppstår vanligtvis inte plötsligt, men diskmaskinen påskyndar slitaget på bladen.

Diskmedel


Kvalitetsknivar och diskmedel

skladování nožů
2. Var förvarar man knivar på ett säkert sätt?
Förvara aldrig knivar ovanpå varandra i lådan. Det är det vanligaste sättet att skada eller slöa till dem. Det finns flera sätt att förvara knivar på rätt sätt:
  • Knivblock och knivställ är lättillgängliga, säkra och skyddar bladet väl. Du måste dock ta hänsyn till att de tar upp lite plats i köket.
  • Magnetiska skenor ger snabb tillgång till knivar och sparar plats på köksbänken eftersom de kan hängas på väggen. Knivarna är dock inte skyddade från damm och fett som kan förekomma i köket.
  • Lådinsatser eller .skyddshylsor är praktiskt om du bara har plats för dina knivar i kökslådan med dina andra redskap eller om du ofta transporterar dem. Nackdelen med skyddshöljen är att det tar lång tid att ta ut knivarna ur dem.
Block och knivställ


De bästa knivställen enligt kundrecensioner

Image
3. Vad kan man slipa knivar med?
Knivar bör vässas regelbundet. Helst varannan till varannan vecka, beroende på hur ofta och hur intensivt de används. Olika knivslipverktyg kan användas för att slipa knivarVerktyg:
  • Siktning - alla typer av knivar kan slipas snabbt och enkelt. Samtidigt slipar den inte ett för slött blad och är mer lämpad för regelbunden slipning än egentlig knivslipning.
  • Brousek - slipar bladet snabbt och är lämplig även för nybörjare. Vässar kniven mindre exakt än en slipsten.
  • Slipande sten - möjliggör mycket exakt fokusering. Den lämpar sig för slipning av alla typer av knivar och har lång livslängd. Slipning med en brytsten kräver viss skicklighet och är mer tidskrävande.
Sågar och slipmaskiner


De bästa knivsliparna och knivsliparna enligt kundrecensioner


Hur man använder kniven på rätt sätt

Korrekt användning av knivarna är helt avgörande för deras livslängd. Skivning bör endast ske på lämpliga ytor som trä eller plast skärbrädor. Dessa skadar endast bladet minimalt.

Kom samtidigt ihåg att en mängd olika råvaror kan skada eller slöa ner bladet. Till exempel citrusfrukter eller andra sura livsmedel, vars syra kan erodera knivens yta. Kniven bör sköljas omedelbart efter skivning.

Men även frysta livsmedel, nötskal eller ben är i riskzonen. Rengör därför kniven noggrant och slipa den efter att du har skurit sådana svåra ingredienser. Eller ännu bättre, använd mer lämpliga verktyg som t.ex. klyvare.


Regelbundet underhåll av knivar

Kontrollera regelbundet knivarna med avseende på slitage och eventuella skador. Mindre skador kan repareras genom slipning, men större defekter är mycket svåra att reparera och går ofta inte att reparera.

brouseni

När bör jag låta slipa min kniv professionellt?

Regelbunden professionell slipning förlänger knivarnas livslängd avsevärt. Gör det alltid i följande fall:
  • Om kniven är mycket slö och vanlig hemmaslipning inte längre återställer skärpan.
  • Om bladet är synligt skadat.
  • Kniven kan inte slipas jämnt längs hela bladets längd med konventionell slipning.
  • Minst en gång per år, även om kniven inte uppvisar något av ovanstående tillstånd.
VANLIGA FRÅGOR
Den vanligaste frågan
Vilka är de vanligaste misstagen inom knivvården?
Diskning i diskmaskin, felaktig och sen slipning, skärning på olämpliga ytor, lös förvaring av knivar i kökslådan.
Hur ofta ska jag slipa mina knivar?
Helst varje eller varannan vecka, beroende på hur ofta du använder den. En gång om året, sedan professionellt.
Kan jag diska mina knivar i diskmaskinen?
Det rekommenderas inte eftersom diskmaskinen kan skada knivarnas blad och handtag.
Vilket är det bästa sättet att förvara knivar?
Knivblock, ställningar, magnetremsor eller insatser för kökslådor eller skyddshylsor.
Vilken typ av skärbräda är lämplig för skärning?
De bästa är trä eller plast skärbrädorsom slöar ner knivseggen mindre.
När är det lämpligt att låta en professionell slipare slipa mina knivar?
Om knivarna är mycket slitna eller skadade är det lämpligt att låta en professionell slipare slipa dem.
När är det dags att byta ut knivarna?
Om dina knivar är så skadade att de inte längre kan slipas är det dags att leta efter nya.