Efter användning, tvätta kniven med vatten och en mjuk svamp med en tillräcklig mängd milt rengöringsmedel. Torka den sedan omedelbart med en mjuk tygför att förhindra korrosion.
Knivar ska alltid diskas för hand, inte i diskmaskin. De höga temperaturer som diskmaskinen arbetar med, liksom lösningsmedlen i tvätttabletterna, kan skada både bladet och handtaget. Skadan uppstår vanligtvis inte plötsligt, men diskmaskinen påskyndar slitaget på bladen.
Vassa knivar underlättar inte bara matlagningen utan garanterar också säkerheten i köket. Vi ger dig därför användbara tips om hur du tar hand om dina knivar på rätt sätt, inklusive tvätt, förvaring, användning och, naturligtvis, slipning.
Hur man tar hand om knivar: 3 viktiga regler
- tvätta dem ordentligt,
- förvara dem på ett säkert sätt,
- regelbundet bruste dem.

Kvalitetsknivar och diskmedel

- Knivblock och knivställ är lättillgängliga, säkra och skyddar bladet väl. Du måste dock ta hänsyn till att de tar upp lite plats i köket.
- Magnetiska skenor ger snabb tillgång till knivar och sparar plats på köksbänken eftersom de kan hängas på väggen. Knivarna är dock inte skyddade från damm och fett som kan förekomma i köket.
- Lådinsatser eller
.skyddshylsor är praktiskt om du bara har plats för dina knivar i kökslådan med dina andra redskap eller om du ofta transporterar dem. Nackdelen med skyddshöljen är att det tar lång tid att ta ut knivarna ur dem.
De bästa knivställen enligt kundrecensioner

- Siktning - alla typer av knivar kan slipas snabbt och enkelt. Samtidigt slipar den inte ett för slött blad och är mer lämpad för regelbunden slipning än egentlig knivslipning.
- Brousek - slipar bladet snabbt och är lämplig även för nybörjare. Vässar kniven mindre exakt än en slipsten.
- Slipande sten - möjliggör mycket exakt fokusering. Den lämpar sig för slipning av alla typer av knivar och har lång livslängd. Slipning med en brytsten kräver viss skicklighet och är mer tidskrävande.
De bästa knivsliparna och knivsliparna enligt kundrecensioner
Hur man använder kniven på rätt sätt
Korrekt användning av knivarna är helt avgörande för deras livslängd. Skivning bör endast ske på lämpliga ytor som trä eller plast skärbrädor. Dessa skadar endast bladet minimalt.
Kom samtidigt ihåg att en mängd olika råvaror kan skada eller slöa ner bladet. Till exempel citrusfrukter eller andra sura livsmedel, vars syra kan erodera knivens yta. Kniven bör sköljas omedelbart efter skivning.
Regelbundet underhåll av knivar
Kontrollera regelbundet knivarna med avseende på slitage och eventuella skador. Mindre skador kan repareras genom slipning, men större defekter är mycket svåra att reparera och går ofta inte att reparera.

När bör jag låta slipa min kniv professionellt?
Regelbunden professionell slipning förlänger knivarnas livslängd avsevärt. Gör det alltid i följande fall:- Om kniven är mycket slö och vanlig hemmaslipning inte längre återställer skärpan.
- Om bladet är synligt skadat.
- Kniven kan inte slipas jämnt längs hela bladets längd med konventionell slipning.
- Minst en gång per år, även om kniven inte uppvisar något av ovanstående tillstånd.