Forged - Japan stålknivar

Rakbladsvassa och vackert utformade. Det är vad manuellt smidda Forged knivar står för. En köksdekoration som kommer att tjäna dig i flera år. Funderar du på att köpa en kniv från Forged men har ingen aning om vilken kollektion du ska välja? Vi leder dig steg för steg genom världens handsmidda knivar av japanskt stål. 

Vad får du reda på i den här artikeln? 

  1. Hur Forged knivar tillverkas 
  2. Skillnaderna mellan 6 knivsamlingar
  3. Hur man tar hand om Forged knivar 

 

Japanese knives - Forged

Forged knivar produktionsprocess

Vad gör smidda Forged knivar så speciella? Dessa hissnande knivar är en kombination av två länder och deras inriktningar:

Nederländerna är kända för sina berömda målares perfekta drag
  Japan har utvecklat en skola av knivmästare, som tillverkar knivar kända för sin styrka, skärpa och hållbarhet

Kombinera japanskt hantverk med ett holländskt perspektiv på skönhet och detaljer och du får en kniv som skär genom isen och är vacker att titta på.

Varför smide är så viktigt?

Smide används för att stärka och förena materialet. Högkvalitativt smide stärker kniven flera gånger. Bladet på en sådan kniv kommer inte att brytas lätt, som efter en lämplig värmebehandling, det får hög motståndskraft och hållbarhet. Kända tillverkares knivar smids före slutlig bearbetning. Oftast med hjälp av en maskin i matrisen. Detta är den form, som ger bladet dess ursprungliga form.

Men de bästa hantverkarna smider blad för hand med den fria smidesmetoden. Och det kräver stor skicklighet, erfarenhet och hantverk. Detta är inte produktion, det är en form av konst.

Hur smids Forged smidda knivar? Se videon:

 

 

Sex olika stilar, samma kvalitet

Forged knivar finns i sex olika kollektioner. Alla är handgjorda av högsta kvalitet japanskt stål. De skiljer sig huvudsakligen i utformning och detaljer i utförandet.

Forged Katai chef's knife 2Forged Katai

född ur havsvågor
handsmidd med delikatess för subtil skönhet
handtag av rotträ

Inspirationen till denna kollektion var havsvågor. Handtagen och bladen är böjda. Bladet är handsmitt av 5 lager japanskt stål med samma typ av hammare som för andra samlingar och sedan smidd med en fin hammare för ett unikt utseende. Handtaget är tillverkat av rotträ. Träet impregneras först med harts och pressas sedan och täljs. Tack vare detta har varje kniv ett unikt utseende, storlek, färg och textur av trä.

Reddot 2020Katai kollektionen vann  Reddot Design Award för design 2020!

 

Forged Katai chef's knife

Forged Katai Santoku kockkniv

add to cart

  


Forged Olive Santoku knife

Forged olivträ

Jag är vacker och tidlös
  ett blad av slitstarkt japanskt stål och ett handtag av olivträ fullt av sol
Jag är kärleken vid första ögonkastet och passar perfekt i handen

Kombinationen av hållbart stål och vackert olivträ ligger till grund för denna populära utgåva. Olivträ har en vacker och distinkt struktur. Den varma och tidlösa designen passar särskilt bra i moderna kök med rena linjer.

Forged Olive Santoku knife 18cm

Forged oliv Santoku kniv

add to cart

 


Forged Sebra japonsky vegetable knife 2Forged Sebra

Jag är chic och snygg
smidda blad av stål
handtag av mörkt mozambik heban trä

Den snyggaste av alla kollektioner, med underbara, hypnotiserande mörka trähandtag som får dig att vilja röra dem hela tiden. Dessa vackra knivar kommer att dekorera ditt kök i många år framöver.

Forged Sebra Japanese vegetable knife

Forged Sebra japansk grönsakskniv

add to cart

 


Forged VG10Forged VG10

Jag är det bästa exemplet på japansk par excellence produktion
blad smidd med 5 lager av högsta kvalitet japanskt stål, typiskt för Damaskusknivar
handtag av lyxigt rotträ

De så kallade Damaskusknivarna är tillverkade av två eller flera olika typer av stål med olika egenskaper, som är mekaniskt sammanfogade till en enda helhet. Detta stål övertar de bästa egenskaperna hos de två material som används. Knivens hårdhet och hållbarhet kombineras med ett vackert och dekorativt mönster på bladet. Som ett resultat är Damaskusknivar synonyma med skicklighet och lyx. Knivarna i VG10-serien är förpackade i ett läderfodral.

Forged VG10 chef's knife

Forged VG10 kockkniv

add to cart

 


Forged Brute chef's knife 2Forged Brute

 Jag är ett djur gjort av eld och aska
mästersmed, eld och japanskt stål - det är allt jag behöver
Jag är ingen spegelpolerad dam, jag bär mina ärr med stolthet

Helsmidda knivar tillverkas uteslutande av stål i händerna på de skickligaste smederna, som arbetar för Forged. De är inte polerade, så du kan se spår av smide, och varje bit är unik. För älskare av rent hantverk utan utsmyckningar.

Forged Brute chef's knife

Forged Brute kockkniv

add to cart

 


Forged IntenseForged intensitet

Jag är en fredlig kraft
helsmidd kniv med små accenter
noggrant polerad, för en subtil look

Dessa knivar är "intensiva, men inte brutala." Till skillnad från den helsmidda Brute-serien är Intense-serien mer subtil och har ett lugnare och mer traditionellt utseende. Om du gillar knivar med metallhandtag, men en mer subtil design, är denna kollektion för dig.

Forged Intense universal knife

Forged Intense universalkniv

add to cart

 

 

Var och en av Forged kollektionerna erbjuder en komplett serie knivar, beroende på användningsområde. Se alla Forged knivar:

Se alla Forged knivar

Du kan läsa om skillnaderna mellan de enskilda knivarna i vår inköpsguide.

 

 


Hur man tar hand om Forged knivar

Forged knivar är hantverksprodukter. Deras produktion bygger på en hundraårig japansk tradition. Dessa knivar kommer att vara dina trogna följeslagare i många år framöver. Dessa är dock inte industriprodukter och de kräver särskild omsorg:

  • Forged knivar tål inte  diskmaskin 
  • tvätta dem med varmt vatten med ömtåligt tvättmedel
  • torka dem med en trasa  direkt efter tvätt
  • om kniven kommer i kontakt med vätska under en längre tid kan rostiga fläckar uppstå på ytan
  • rengör kniven före första användning eftersom den är täckt med skyddsfolie, vilket gör transport och förvaring säkrare
  • knivhandtag från Brute and Intense-kollektionen kan smutsa ner händerna en tid, eftersom de är täckta med skyddande lager som snart försvinner
  • om du inte använder dina knivar under en längre tid, rekommenderas att smörja dem lätt med naturlig olja, t.ex. olivolja eller solrosolja
  • knivar med träskaft bör då och då (beroende på hur ofta du använder dem) oljas med samma olja, som du använder för underhåll av dina skärbrädor

 

Tillverkningsprocessen för Forged knivar är en verklig upplevelse och vi tror att det kommer att vara en upplevelse, att använda dem också.