Visste du att rätt längd på kniven, eller rättare sagt bladet, är helt avgörande för effektivitet och komfort vid matlagning? För varje kniv lämpar sig för något annat. Vi ger dig tips om hur du hittar rätt bland de olika knivlängderna och hur du väljer rätt kniv.
- Hur passar den i din hand?
Vi pratar omkockknivför att välja rätt längd är avgörande i hans fall. Vi har en enkel guide för dig: den perfekta kniven för dig bör ha ett blad som är ungefär lika långt som avståndet från din armbåge till din handled (om du beställer online, använd ett måttband). Kom ihåg att den längd som anges för knivar alltid är bladets längd, inte hela knivens. Så det är mycket möjligt att du behöver två kockknivar i ditt hem - en till henne och en till honom. Vi vet mycket mer om kockknivar, läs det. - Vad ska du skära bort?
Om du inte vet, sträck dig efter en medelstor universalkniv. Den kommer att vara en mångsidig hjälpreda. Annars bör en medelstor kockkniv, en kort grönsakskniv och en lång brödkniv utgöra basutrustningen i varje kök. - Var skär du?
Det är enkel matematik - du behöver en ordentlig kniv för en längre knivskärbräda ett utrymme, medan du med den mindre och medelstora kniven kan arbeta var som helst. - Älskar du sushi, fisk och ost?
Då kan du inte klara dig utan flera specialknivar i olika längder. - Vilken typ av vård ger du honom?
Olika knivlängder kan kräva olika .underhåll och slipning. Långa brödknivar med tandade blad är t.ex. svårare att slipa än korta grönsaksknivar. Välj en knivlängd som du kommer att kunna hålla vass och rengöra enkelt. Läs mer omkorrekt underhåll av knivar mer.
Korta knivar
De korta knivarna, med blad upp till 10 cm, är utformade för exakt och detaljerat arbete. Tack vare sin lilla storlek och lätthet ger de utmärkt kontroll när du skär, trimmar, skalar eller dekorerar. Typiska exempel på korta knivar:
Skalknivar
De är idealiska för att skala eller skära små frukter och grönsaker. Det korta och vassa bladet ger precision och enkel hantering.
Kantskärande knivar
De har ett tunt, vasst blad, ibland med unika former eller en tandad kant som gör det möjligt att skära med precision. De är också lämpliga för dekorering.
De bästa knivarna för kantskärning och skalning
Medellånga knivar
Medellånga knivar, med bladlängder mellan 10 och 20 cm, kan se ut på flera olika sätt och har alla sina unika användningsområden i köket. Typiska exempel på mediumknivar:
Matlagning eller santoku
Det här är mångsidiga verktyg som passar för en mängd olika köksuppgifter som att skära kött, grönsaker, frukt osv. De erbjuder en balanserad kombination av kontroll och kraft. De är tillräckligt mångsidiga för att uppskattas av både nybörjare och proffs och bör därför inte saknas i något kök. Läs vidare, hur man väljer en kockkniv.
Knivar för ost
Ostknivar har ett särskilt blad, som ofta är perforerat för att förhindra att ostrester fastnar på bladet och för att säkerställa en jämn skärning. Knivar med tandade blad är idealiska för hårdare ostar som cheddar, medan raka blad är bättre för mjukostar där precision är viktigt.
Urbeningsknivar
De är utformade för att avlägsna ben från kött och fisk. Dessa uppgifter kräver precision och kontroll, så de har ett smalt, flexibelt och vasst blad som gör det enkelt att manövrera runt ben och senor. Läs mer, hur man väljer rätt köttkniv.
De mest populära medellånga knivarna enligt kundrecensioner
Långa knivar
Långa knivar, med blad som är längre än 20 cm, har en bred skäryta, så de är lämpliga för att skära stora bitar av mat. Typiska exempel på långa knivar:
Konditorknivar
De är ett viktigt verktyg som inte får saknas i något kök. De har ett långt, robust blad med distinkta tandningar som kan skära igenom hårda skorpor på bröd eller andra bakverk utan att krossa eller på annat sätt störa konsistensen.
Filéknivar
De är specialiserade verktyg för exakt skärning av fisk och annat kött. De har ett långt, tunt och flexibelt blad som gör att de smidigt kan glida längs ben och skinn.
Knivar för konfektyr
Dessa knivar är utformade för att enkelt kunna skära och servera tårtor eller desserter. De har ett långt, tunt och ofta tandat blad som möjliggör rena och jämna snitt utan att skada tårtans struktur.
Bästsäljande långa knivar
- Precision, kontroll, lämplig för detaljerat arbete.
- Begränsad användning för bearbetning av större råmaterial.
- Mångsidig och bekväm att använda för de flesta uppgifter.
- Inte idealisk för extremt detaljerade arbeten.
- Effektiv vid skärning av stora volymer livsmedel.
- Svårare att hantera vid känsliga arbeten.