Visste du att rätt grönsakskniv sparar dig mycket tid i köket? Rätt blad gör nämligen att du kan skära mjukt och snabbt, och du slipper frustreras av fastnade skivor eller oregelbundna snitt. Och det gäller både för finskivning av tomater och för att skära hårda rotfrukter. Vi ger dig tips om hur du skivar och tärnar i grönsaksknivar (och det finns många) för att få en överblick och välja rätt för dig.
- Vilken bladform ska du välja?
Om du letar efter ett verktyg för att klippa och beskära väljer du liten kniv med vass spets. Om du är mer benägen att skära, behöver du en medellång kniv med rakt bladvilket garanterar perfekt kontakt med skärmattan under skivningen och därmed minimerar förekomsten av ofullständiga snitt. - Stål, rostfritt stål eller andra material?
Vissa grönsaker och frukter, särskilt sura sådana som tomater eller citrusfrukter, kan innehålla syror som bidrar till korrosion och snabbare slöhet hos verktygen. De är därför att föredra ur denna synvinkel.knivarrostfritt. Om du föredrar stålknivar ska du komma ihåg att underhålla dem regelbundet. - Hur är det med handtaget?
Det ska i första hand vara ergonomiskt, dvs. det ska ligga bra i handen och helst också vara halkfritt. När det gäller material har varje material sina för- och nackdelar - trä är estetiskt men kan visa tecken på slitage med tiden, rostfritt stål är snyggt, hållbart men kallt och kan glida, och komposit- eller plasthandtag är prisvärda men inte särskilt snygga.
Granton edge kommer att komma väl till pass...
Visste du att grönsaksknivar kan ha en speciell finish som kallas granton-egg? Det är små fördjupningar på bladet som skapar luftfickor som hindrar grönsaksbitar från att fastna på bladet när du skivar. Även om det här är en detalj kan det påskynda ditt arbete och förbättra effektiviteten, eftersom du inte behöver sluta skära lika ofta för att ta bort bitar som fastnat.
Grönsaksknivar av hög kvalitet
Vilka typer av grönsaksknivar finns det
Skalkniv
Det är en mindre kniv som ofta har ett böjt, 7-10 cm långt blad, vilket gör det lättare att ta bort skalet utan onödigt spill. Den är särskilt lämplig för potatis, zucchini eller äpplen.
Kantkniv
Det är en kniv med ett tunt och kort blad (mellan 7 och 12 cm), som är idealisk för exakt hantering av mindre frukter och grönsaker. Den är idealisk för detaljerade och dekorativa arbeten.
Kniv för tomater
Den är speciellt anpassad för att tränga igenom tomatens hårda skal utan att skada det mjuka fruktköttet. Bladet är vanligtvis 10 till 15 cm långt och tunt med tandning.
Nakiri
Det är en traditionell japansk grönsakskniv som utmärker sig genom extrem skärpa, vilket möjliggör exakta och rena snitt. Bladets nedre kant är nästan eller helt rak, vilket eliminerar intrycket av ofullständiga snitt. Det långa (16-18 cm) och breda bladet gör det lätt att föra de skurna ingredienserna till pannan eller skålen. Nakiriknivar är lämpliga för snabb och effektiv bearbetning av stora mängder grönsaker och, tack vare sin högre vikt, för att skära hårdare typer av grönsaker. En mer mångsidig kökshjälp fyller också samma syfte, santoku-knivmed vilken du också kan skära fisk eller fjäderfä. Läs
Kockkniv
Eftersom kockkniven är en multifunktionell hjälpreda som kan hantera de flesta köksuppgifter, är den också lämplig för att skära grönsaker, särskilt stora och hårda, vanligtvis pumpor, meloner etc. Kockknivarna kan vara små (15 cm) eller stora (upp till 30 cm) med en lätt böjd underkant som möjliggör smidiga svängrörelser vid skivning. Bladets spets kan användas för finare arbete med lite skicklighet, men är inte lämplig för detaljarbete på grund av dess övergripande robusthet. Ta reda på det, hur man väljer den perfekta kockkniven för dina behov.
Julienne
Även om det inte precis är en kniv handlar det här verktyget till 100 % om grönsaker. Julienne är en skalare med ett speciellt blad som gör att du kan skapa fina och samtidigt jämna remsor. Bladet på julienne-skalaren kan vara slätt eller tandat beroende på önskad slutlig form på råmaterialet. Det används ofta för att skapa dekorationer. Samma uppmärksamhet förtjänar att ägnas åt mandolinermed vilken du kan trolla fram former som kommer att dekorera vilken maträtt som helst.
De mest populära japanska knivarna enligt våra kunders recensioner
Jakub Černý rekommenderar:
Allt som allt kan du säkert hitta en användning för alla de verktyg som anges ovan i ditt kök då och då, men om du vill undvika att ha en alltför stor arsenal räcker det med en liten (skalkniv) och en stor (nakiri/santoku eller kockkniv) kniv.
Jämförelse av material
Vad är grönsakskniven tillverkad av
Grönsaksknivar kan tillverkas av en mängd olika material, var och en med sina egna fördelar och nackdelar:
- Rostfritt stål - det är korrosionsbeständigt, kräver lite underhåll och håller länge, men det är ett mjukare material och kan behöva slipas oftare.
- Kolstål - den är mycket vass och lätt att slipa, men den är mer benägen att rosta och få fläckar, så den kräver lite mer omsorg.
- Keramik - är lätt, mycket vass och mycket motståndskraftig mot korrosion, men samtidigt är den bräcklig och därför mer mottaglig för skador. Dessutom är det svårt att vässa under hemförhållanden.
- Damaskus-stål - är känt för sin attraktiva design och höga hårdhet, som är nära relaterad till dess berömda skärpa. Å andra sidan är det ett dyrare material som är benäget att korrodera och därför kräver viss omsorg.
Precis som knivbladen kan handtagen på grönsaksknivar vara tillverkade av olika material, som har sina för- och nackdelar:
- Trä - är mycket estetiskt, behagligt att ta på och ligger oftast bra i handen, men samtidigt bör man ta hänsyn till att det kräver en del skötsel och efter ett tag kan det visa tecken på slitage.
- Metall - vanligtvis rostfritt stål eller titan, som är mycket hållbara och visuellt tidlösa material som är lätta att underhålla. De kan dock vara kalla, tunga och, om de inte har textur eller om de blir våta eller oljiga, hala.
- Sammansatt - (t.ex. Micarta) är tillverkat av lager av duk, papper, glasfiber och harts, vilket gör det till ett mycket hållbart och starkt material som också är behagligt att ta på. Tillverkningsprocessen är dock mödosam och materialet är därför relativt dyrt.
- Plast - står lätt emot fukt, kräver inte mycket underhåll och kostar dig inte pengar. Men det kanske inte ser så snyggt ut.
Populära grönsaksskalare
Att ta hand om grönsaksknivar är inte krävande, men det är absolut avgörande för att upprätthålla deras livslängd och skärpa:
- Handtvätt: Diska alltid knivarna för hand med varmt vatten och milt rengöringsmedel. Undvik att diska i diskmaskin, eftersom det kan skada bladet och handtaget, och undvik slipande produkter och hårda svampar.
- Omedelbar torkning: Efter att ha tvättat kniven, torka den omedelbart med en mjuk tyg. Detta förhindrar korrosion.
- Regelbunden slipning: Slipa knivarna regelbundet. Vid daglig användning ca 1 gång per månad, vid mindre frekvent användning en gång var 3-6:e månad. Använd alltid för slipningslipstenar eller slipmaskinersom är lämpliga för knivens specifika typ och material. Låt en professionell slipare slipa dina knivar en gång om året.
- Korrekt förvaring: Förvara knivar i särskilt utrymme blockAnvänd magnetskenor, skyddshylsor eller lådfördelare för att förhindra slitage eller skador. Förvara aldrig knivar löst i en kökslåda.
- Använd skärbrädan: För kapning, använd endast trä eller plast skärbrädor. Andra material kan skada eller slöa ner bladet.
De mest populära brynstenarna och skärpstenarna enligt våra kunder
Bästa tillverkare av grönsaksknivar
Om du letar efter en perfekt funktionell och samtidigt mycket väldesignad produkt, vilket är särskilt sant för Nakiri-knivar, kan du lita på dem från Dellinger
Andra tillverkare som länge har varit populära bland amatör- och professionella kockar är Victorinox,