odpocet
0 dagar
15 timmar
47 minuter
34 sekunder

Recept på de bästa pannkakorna

Vill du ha pannkakor av våra kockar från ?Chefparad? Det är inte så konstigt! De är ett mångsidigt ess i rockärmen - en bra frukost och en snabb dessert när dina gäster är sugna på något sött (eller en hungrig besökare). Oavsett om du fyller dem med frukt, choklad, färskost eller bara det du hittar i kylen kan du inte gå fel med det här receptet.

Ingredienser
  • 125 g vanligt mjöl
  • 2 ägg
  • 300 ml mjölk
  • kvart tesked salt
  • smör för stekning

crepes
Förfarande
  1. Vskålar Mixa mjöl, salt och eventuellt socker. I en annan skål vispar du äggen med mjölken.
  2. Tillsätt gradvis de flytande ingredienserna till mjölet och vispa med en visptills en slät, klumpfri deg bildas. Den perfekta degen ska vara ungefär konsistensen av tung grädde.
  3. Täck över degen och låt den vila i kylen, minst 15-30 minuter, men gärna över natten eller längre, den håller sig i upp till 24 timmar.
  4. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Så snart du placerar handflatan ca 5 cm ovanför pannan och värmen strålar ut från den är det dags för den första pannkakan.
  5. Tillsätt en tesked smör i pannan och sänk värmen till medelhög.
  6. Blanda degen lätt och scoop häll i pannan. Luta genast pannan från sida till sida för att sprida smeten jämnt över botten. Om smeten är tillräckligt tunn kommer den att spillas lätt.
  7. När toppen av pannkakan har torkat och bubblorna som har bildats i den har poppat, är det en bra tid att vända den. Med en lätt stekpanna görs detta enkelt genom att vända på den, men om du steker på en tung gjutjärnspanna eller stålpanna, helst under pannkakan och vänd med en vändstek.
  8. Låt pannkakan bli gyllenbrun på andra sidan och ta bort den från pannan. Om det finns någon bränd smet kvar på pannan, torka av den med en pappershandduk, tillsätt lite smör och upprepa processen tills du har arbetat bort all smet.
  9. Bred genast ut fyllningen på de färdiga pannkakorna eller lägg dem på en plåt och håll dem varma - antingen i en lätt förvärmd ugn (60-70 °C) eller på en varm spis. Om de är varma sprider sig fyllningen bättre och de smakar naturligtvis bättre.
  10. De färdiga pannkakorna kan lindas in i rullar, vikas till trianglar eller göras till en pannkakstårta.


Bästa pannkakspannor enligt kundrecensioner

recept na palacinky
Tips och tricks
Hur man förbereder läckra pannkakor
  • Om du är säker på att fylla pannkakorna med en söt fyllning kan du lägga till en matsked socker. Men var medveten om att en sådan smet blir gyllene snabbare, men den kommer också att brinna lättare.
  • Om du ska göra pannkakor med en salt fyllning kan du förbereda dem i saltat smör, eller så kan du lägga till en nypa salter mer eller så kan du lägga till örter i den.
  • Pannkakor kan också tillagas i ister eller olja eller på non-stick stekpannor helt fettfria. Men kom ihåg att smöret ger dem den sanna "franska crepes" -smaken.
  • Använd klarnat smör, eftersom det inte bränns, till skillnad från vanligt smör.
  • Det sägs att den första pannkakan aldrig blir fel, den bränns eller går sönder när den vänds. Ofta beror detta på att pannan inte är tillräckligt varm. Detta kan undvikas genom att använda lite mer fett vid den första stekningen. Men då blir pannkakan för fet, så inte heller det är idealiskt. Så gör ingen rynka av den första pannkakan, men om den andra pannkakan går sönder och du inte kan vända den är problemet förmodligen smetens konsistens, så försök att rädda den genom att tillsätta ett ägg.
  • Om du vill ha extra tunna pannkakor kan du tillsätta lite mer mjölk i smeten än vad receptet kräver.
  • Om du har gjort fler pannkakor än du använder, lägg dem i plattaLåt dem svalna, täck över och förvara i kylen. De håller sig i upp till 3 dagar. De färdiga pannkakorna kan också frysas.


Allt som är praktiskt för att göra pannkakor

Videoinstruktioner
Hur man förbereder pannkakor
Bli en mästare på att göra pannkakor som alla som smakar dem kommer att älska.

Vårt tips
Läs också
->
jak vybrat panev
Hur man väljer rätt panna (inte bara för pannkakor)
Att välja rätt panna är nyckeln till perfekta pannkakor - vi ska berätta hur du gör det!
VANLIGA FRÅGOR
Den vanligaste frågan
Varför rivs mina pannkakor sönder eller fastnar i pannan?
Om pannkakorna går sönder kan smeten vara för rinnig - prova att tillsätta lite mjöl. Om pannkakorna fastnar i pannan kan det bero på att pannan inte är tillräckligt varm eller att det inte finns tillräckligt med fett. Använd en non-stick-stekpanna av god kvalitet och pensla den lätt med smör eller olja före varje pannkaka.
Vad är det bästa receptet på pannkakor utan mjölk?
Mjölken kan enkelt ersättas med växtbaserade alternativ (t.ex. havre-, mandel- eller sojamjölk). Eller så kan du bara använda vatten - pannkakorna blir lättare men fortfarande goda. Blanda bara 200 g vanligt mjöl, 2 ägg, 300 ml vatten, en nypa salt och en matsked olja.
Hur vänder man pannkakor ordentligt så att de inte faller isär?
När du har hällt smeten i pannan, vänta tills kanterna börjar separera och ytan inte längre är flytande. Använd sedan en bred spatel och vänd pannkakan snabbt och smidigt. Om du känner dig modig kan du också försöka kasta den - en skarp men försiktig snärt med handleden är allt du behöver!
Hur länge ska pannkakssmeten vila innan stekning?
Helst minst 15-30 minuter. Resten gör att mjölet kan absorbera vätskan och degen får en bättre konsistens. Om du har bråttom kan du steka omedelbart, men om du har tid kan du lämna smeten i kylen i en timme eller över natten - resultatet blir mjukare pannkakor.
Hur gör man pannkakor för att göra dem fluffiga?
Nyckeln till fluffiga pannkakor är att tillsätta ett jäsmedel som bakpulver eller natron. Ett annat knep är att låta smeten vila en stund (minst 15 minuter) och att inte överarbeta smeten genom att röra om den under stekningen - ju mindre du rör om, desto fluffigare blir den.