Först och främst bör det nämnas att trots sitt namn Är inte keramiska stekpannor faktiskt helt keramiska. De är tillverkade av metall (vanligtvis rostfritt stål med en kärna av aluminium) och har endast en keramisk non-stick-yta baserad på kiseldioxid. Detta är en av de vanligaste föreningarna i naturen och i vår vardag, det är till exempel en komponent i sand eller jord, vissa svampar innehåller det och det är också en integrerad komponent i glas eller keramik.
Vanligtvis är keramikpannor något tyngre och i allmänhet mindre non-stick om du vill laga mat helt utan fett. De är dock fria från PFOA och PTFE. De är också mer reptåliga och klarar högre temperaturer jämfört med traditionella non-stick-ytor. När du använder dem är det ändå viktigt att observerafölja vissa regler.
Låt oss jämföra
Keramiska stekpannor vs. andra non-stick stekpannor
- Bestäm först vad du oftast kommer att tillaga i keramikpannan och välj sedan en form, djup och storleksom passar dig bäst.
- Välj en panna som har
god värmeledningsförmåga, vilket ger en jämn värmefördelning och förhindrar att det bränns. Ofta handlar det om stekpannor med en kärna av aluminium eller koppar. - Glöm inte
kontrollera kompatibilitet med olika typer av hällar, särskilt om du lagar mat med induktion. - Kontrollera att kastrullen är ergonomisk och värmeisolerad .handtag.
- Funktionella egenskaper är viktiga, men glöm inte design - Matlagning blir helt enkelt enklare med snygga köksredskap.
- Kom ihåg att en keramikpanna inte håller för evigt och måste bytas ut efter ett tag. Så välj en
idealiskt förhållande mellan "prestanda och pris". - Leta efter keramiska stekpannor som harhögt antal bra recensioner.
Keramiska stekpannor av hög kvalitet
Hur man använder keramiska stekpannor
Innan du använder pannan för första gången ska du diska den med varmt vatten och en mjuk svamp med ett milt rengöringsmedel och sedan torka den noggrant. Tillverkarna rekommenderar att du försiktigt borstar ytan på pannan med lite olja.
Använd endast redskap av mjuka material som trä, silikon eller plast vid matlagning för att undvika repor på den keramiska ytan. Undvik metallredskap helt och hållet.
Keramikpannor används bäst vid medeltemperaturer, men tål även höga temperaturer. Undvik snabba temperaturväxlingar, lägg t.ex. aldrig en varm kastrull i kallt vatten.
Hur man rengör keramikpannor
Även om handdisk är betydligt mer skonsamt anger många tillverkare att keramikpannor kan diskas i diskmaskin. Kom ihåg att pannan måste vara helt torr innan du förvarar den. Undvik helt slipande rengöringsmedel och hårda svampar som kan erodera ytan.
Förvara keramikpannor på ett sådant sätt att du undviker att repa deras yta. Lägg dem antingen separat i köksskåpen eller häng upp dem, om du har ont om plats i köket kan du använda ställningar eller ställa pannorna på brickor.
Om din keramikpanna håller på att förlora sina non-stick-egenskaper kan du laga mat på den tillfälligt med fett, men det är en bra idé att börja leta efter en ny.
Tysk tillverkare av pannorWMF specialiserar sig på non-stickpannor av hög kvalitet, som är särskilt kända för sin höga hållbarhet.
Ett annat tyskt varumärke, Fisslererbjuder keramiska stekpannor som kombinerar traditionellt hantverk med innovativ teknik.