Ugnsformar under förstoringsglas

oven safe pan

Vill du tillaga en biff med potatis och grönsaker från början till slut i en och samma gryta? Då är ugnspannorna något för dig. De klarar både stekning och bakning och tål ändå höga temperaturer. Låt oss ta en närmare titt på dem så att du vet vad du ska leta efter i din matlagning.

Vilka stekpannor är lämpliga för ugnen

Välj helst en kastrull som är märkt "ugnssäker" eller har en ugnssymbol på sig. Om du inte hittar en sådan, bestäm dig för materialet i pannan och handtaget samt den högsta temperatur som är säker för köksredskapet. Dessa värden ligger i allmänhet mellan 200 °C och 260 °C, och vissa stekpannor är lämpliga för grillning upp till 300 °C.

För information om ugnens lämplighet eller temperaturgränser, se .i produktspecifikationen. Ugnspannor garanterar inte bara att du kommer att förbereda önskad mat i dem, utan också att de säkert tål höga temperaturer och inte kommer att förlora sina egenskaper på grund av dem.

Ugnsplåtar

Materialet i ugnspannan spelar definitivt en viktig roll

litinova panev do trouby

Gjutjärnspannor för ugnen

Gjutjärn, som har en utmärkt värmeledningsförmåga, är förstahandsvalet, vilket gör det perfekt för rätter som börjar på spisen och slutar i ugnen.

Se

ocelova panev do trouby

Stålpannor för ugnen

Stål är hållbart och något lättare än gjutjärn, vilket gör det mycket lättare att hantera vid matlagning. Det är lämpligt för rostade rätter av alla slag och även för tillagning av olika typer av kött.

Se

nerezove panve do trouby

Rostfria stekpannor för ugnen

Rostfritt stål är också ett bra val, även om det inte leder värme lika effektivt som gjutjärn och stål. Å andra sidan tål det nästan vad som helst, även de högsta temperaturerna. Det är idealiskt för bakning och rostning av alla slag.

Se

titanove panve do trouby

Titanpannor för ugnen

Titan är extremt starkt, hållbart och inte tungt. Det har utmärkta non-stick-egenskaper, vilket gör det idealiskt för rätter som frittata, men kan också hantera andra rätter som kräver en jämn temperatur.

Se


Non-stick pannor för ugnen

Andra non-stick ugnspannor, inklusive keramiska, kanske inte är ett så bra val. Faktum är att deras ytor vanligtvis inte klarar av de högsta temperaturerna, så även om de kan bakas in kan deras användning vara begränsad.


Se
Vårt tips
Läs också
->
jakou velikost panve
Hur väljer man rätt storlek på pannan?
Är du osäker på vilken storlek på kastrull du ska använda? Vi ger dig råd om hur du bestämmer det.


Bästa ugnspannor enligt kundrecensioner

poklice panve do trouby
Handtag, lock & konstruktion

Ett annat absolut viktigt element är handtaget, dvs. det material som den är tillverkad av. Det måste tåla höga temperaturer och är oftast av metall eller silikon. Undvik trähandtag helt och hållet, och kontrollera hållbarheten hos plasthandtag noggrant. En ugnspanna med avtagbart handtag är idealisk.

Locket bör också utsättas för samma granskning. Och den måste vara tillverkad av hållbara material. Glas och metall brukar vara förseglade, för andra material kontrollera tillverkarens rekommendationer.

Och sist men inte minst förtjänar designen uppmärksamhet. Faktum är att en panna i ett stycke är mycket mer lämplig för användning i ugnen eftersom den inte har någon "svag" punkt där skador kan uppstå.

Ugnsplåtar

Olika typer av ugnspannor

grilovaci panev do trouby

Grillpannor för ugn

De är gjorda för att grilla kött och grönsaker.

Se

Sote panev do trouby

Djupa ugnsformar

De är perfekta för att göra lasagne eller såser.

Se

panve do trouby s poklici

Kastruller med ugnslock

De är perfekta för alla typer av grytor.

Se

wok do trouby

Wok för ugn

Den är perfekt för rostning och efterföljande bakning.

Se

top panve do trouby
Kvalitetspannor för ugnen
De Köpare är ett välkänt franskt varumärke som du absolut inte får missa när du ska välja. Faktum är att De Buyer-ugnspannor är kända för sin exceptionella värmeledningsförmåga och ofta klarar temperaturer på upp till 300 °C.

En annan stor aktör är det tyska företaget Wollsom specialiserar sig på non-stickpannor i titan. Woll-ugnspannor har vanligtvis ett avtagbart handtag och är resistenta upp till 250 °C.

Det tyska varumärket kommer inte heller att göra dig besvikenPetromaxsom specialiserar sig på traditionella kokkärl i gjutjärn. Petromax ugnspannor är robusta och eftersom de tål extremt höga temperaturer är de också lämpliga för matlagning på öppen eld utöver ugnen.
VANLIGA FRÅGOR
Den vanligaste frågan
Vilka stekpannor är inte lämpliga för ugnen?
Kastruller med plast- eller trähandtag, gamla kastruller med teflonbeläggning, aluminiumkastruller utan skyddsbeläggning, kastruller med dålig konstruktion och kastruller med okänd temperaturgräns.
Kan jag använda en non-stick panna i ugnen?
Ja, men det är viktigt att kontrollera tillverkarens specifikationer. De flesta non-stickpannor kan användas i ugnen vid en temperatur på högst 250 °C, men om denna temperatur överskrids kan non-stickytan skadas.
Vilka är de bästa materialen för ugnspannor?
Gjutjärn, rostfritt stål, stål och titan är bäst. Dessa material är motståndskraftiga mot höga temperaturer och fördelar värmen jämnt, vilket gör dem idealiska för bakning och rostning.
Hur tar man hand om pannan efter användning i ugnen?
Låt pannan svalna, ta sedan bort eventuella matrester, torka av med en pappershandduk eller tvätta med varmt vatten utan diskmedel och torka noga.
Hur vet jag om en kastrull är lämplig för ugnen?
Du kan se vilken panna som är lämplig för ugnen genom materialet (gjutjärn, rostfritt stål, stål, titan), handtagets hållbarhet (metall, silikon, avtagbar) och tillverkarens märkning. Leta efter ugnssymbolen eller "ugnssäker" på förpackningen eller direkt på pannan. Kontrollera också de maximala temperaturgränser som anges av tillverkaren.