Pannkakstillverkning: varför du behöver en och hur du väljer rätt

Söta, fluffiga, fortfarande varma pannkakor med frukt, yoghurt, toppade med lönnsirap eller en stor klick vispad grädde, täckta med kanel eller vaniljsocker... Känner du också den där helgmorgonkänslan? En ordentlig pannkaksmaskin gör det mycket enklare att förbereda denna ikoniska frukost. Hur väljer man rätt pannkakspanna och varför bör den definitivt inte saknas i din köksarsenal? Du kommer inte att göra fel med vår guide.


1. Varför en speciell pannkakspanna?

5 SKÄL ATT SKAFFA EN PANNKAKSMASKIN

  • Pannkakorna blir helt lika varandra jämfört med om du tillagar dem i en vanlig stekpanna och du kan enkelt tillaga flera pannkakor på en gång.
  • Tack vare non-stick-ytan kan du alltid vara säker på att få ett perfekt resultat utan att bränna dig.
  • Kulina väljer ut varumärken för dig som använder hälsosäkra material för att främja den ultimata smakupplevelsen och bevara fantastiska kvaliteter under många år framöver.
  • Mångsidig användning: du behöver inte bara göra pannkakor på pannkaksgallret, du kan också använda det för perfekta oxsvansar, potatispannkakor eller till och med små omeletter.
  • Dina barns leenden kommer att bli ännu större med smileypannkakorna.

Oavsett om du har barn eller vill minnas dina bekymmersfria år är en pannkakspanna ett måste i ditt kök. Om du vill uppnå perfektion, istället för en vanlig stekpannapannkaksmaskin av hög kvalitet garanterar perfekt utseende och smak på de tillagade delikatesserna och gör också matlagningen mycket snabbare och enklare.





VAD DU SKA TÄNKA PÅ INNAN DU KÖPER EN STEKPANNA

  • Typ av häll - lagar du mat på gas, keramik eller induktion? Se till att pannan passar ihop med din spis.
  • Materialen som används - en stekpanna i stål håller i åratal, titan är lätt och nästan underhållsfritt och aluminium blir hett på nolltid.
  • Non-stick - om du inte vill få söndertrasade degbitar i stället för snygga limpor ska du alltid välja en kvalitetspanna med non-stick yta.
  • Storlek - du kan välja mellan ett brett utbud av pannor i olika storlekar, som enkelt kan tillaga upp till sju pannkakor samtidigt, med specialiteten poffertjespannorna, som gör att du kan tillaga upp till 30 minipannkakor samtidigt.

De bästa pannkakspannorna enligt kundrecensioner

2. Vilket material ska man välja?

Gjutjärn, titan, stål eller aluminium - det är inte alltid lätt att välja rätt material att använda.stekpanna tillverkad. Det är därför värt att veta hur de material som används skiljer sig åt när det gäller deras egenskaper så att du alltid är så nöjd som möjligt med resultatet.


Ocelové pánvičky na lívance

Pannkakspannor av stål

Stål utmärker sig främst för sin motståndskraft och sin förmåga att leda värme ganska jämnt. Med rätt användning och underhåll kommer det attpannkakspanna av stål Din hjälpreda för livet.

Bränn stålet ordentligt innan du använder det första gången och var medveten om att stålets egenskaper förbättras för varje gång du använder det och att pannan får en naturlig non-stick-egenskap utan tillsatta ytkemikalier. Dessutom får du ytterligare ett bra skäl att njuta av syndigt goda fritters varje dag - du hjälper din panna!

Fördelar och nackdelar med pannkaksjärn av stål

Fördelar

  • Hög hållbarhet och styrka
  • Jämn värmeledning och värmehållning
  • Naturlig non-stick, som bara blir bättre med tiden
  • Lämpar sig även för induktion - stål kan användas på alla typer av hällar
  • Lång livslängd - en stålpanna (som ett gott vin) åldras inte, utan mognar

Nackdelar

  • Kan endast tvättas för hand, stålslingan gör ont
  • I händelse av otillräckligt underhåll kan rosta

Pannkaksformar av aluminium

Pannkakspannor i massivt aluminium har mycket goda ledningsförmåga, värms upp snabbt och leder värmen bra precis där du behöver den.

Men eftersom aluminium i sig inte kommer bra överens med mat, levereras aluminiumpannor med ett non-stick toppskikt för att säkerställa att vändning av pannkakor inte är en mardröm. Pannkaksformar av aluminium är också lätta och enkla att hantera.

Nadpis blok s obrázkem VPRAVO

Fördelar och nackdelar med aluminiumpannor

Fördelar

  • Låg vikt - komfort vid hantering
  • Lämpar sig även för induktion - kan användas på induktionshäll
  • Enhetlig värmeledning över hela området
  • Kortare uppvärmningstid - aluminium är redo att användas vid ett ögonblicks varsel
  • Mer prisvärda jämfört med andra material

Nackdelar

  • Större känslighet för repor icke vidhäftande lager
  • Billiga modeller kan bli billigare med tiden.deformeras och böjs


Litinové pánve na lívance

Pannkakspannor av gjutjärn

Kokkärl av gjutjärn kommer att bli en odödlig fixtur i alla bra kök. Det är tungt, gediget och tål även riktigt extrema förhållanden utan problem.

Du kan använda gjutjärnsstekpannan på gas, el och induktion och du behöver inte ens oroa dig för att lägga den på öppen eld eller grill. Och om du en dag råkar äta för mycket pannkakor (vilket vi inte räknar med) kan du till och med använda gjutjärnspannan i nödvändigt självförsvar eller som ett träningsredskap.

Fördelar och nackdelar med pannkakspannor av gjutjärn

Fördelar

  • Kommer att hålla i generationer framöver- gjutjärn är praktiskt taget oförstörbart
  • Utmärkta termiska egenskaper - värmen varar länge och tack vare de tjocka väggarna och botten leder den värmen perfekt jämnt
  • Delvis non-stick - en liten mängd fett behövs, men med användning ökar non-stick något

Nackdelar

  • Benägen att rosta - gjutjärn är inte en vän av vatten, så se till att torka det noggrant omedelbart och undvik att diska det i diskmaskinen
  • Högre vikt - handen på hjärtat, det kommer inte att vara som att fippla med en bit papper


3. Huvudkriterier för att välja en pannkakstillverkare

Okej, nu kanske du har gissat att pannkaksmaskinen förtjänar en plats i ditt kök. Vilka är de gyllene reglerna att följa när du väljer en?


3.1 Ingen vidhäftning!

Slitna pannkakor och brända bitar av smeten? Oacceptabelt! Du köper en speciell stekpanna bara så att du kan få resultatet perfekt runda, fluffiga pannkakor. Gör inte avkall på dina krav och leta efter en panna som inte förstör dina matlagningsförsök.

  • Som vi sa ovan kommer en stålpanna att utveckla en naturligt non-stick yta efter korrekt bränning och varje efterföljande användning.
  • Om du inte vill vänta kan du välja en kvalitetspannkakspanna av aluminium med non-stick-beläggning, som garanterar ett brännfritt resultat men är mer benägen att repas.
  • En gjutjärnspanna däremot håller i generationer, men dess non-stick-egenskaper behöver ofta förstärkas med lite fett.

Nepřilnavost

Vårt tips:
"Du skall inte repa", eller redskap för känslig matlagning
->
Image
Köksredskap för alla ytor
Välj bland ett brett sortiment av stekpannor i silikon, plast och trä, slevar, spatlar eller spatlar som inte skadar ytan på din nya stekpanna!

Vridare och spatlar av hög kvalitet

Na velikosti záleží

3.2 Storleken är viktig!

Du kan till exempel tillaga 3 större pannkakor, 7 mindre eller till och med 30 miniatyrpannkakor i stekpannan! Det är upp till dig vilken storlek du föredrar.

Men vad ska vi säga, konsumtionen av deg per panna och den totala "rikedomen" på tallriken är plus eller minus lika och det handlar mer om estetiskt och rent subjektivt intryck. Och sist men inte minst handlar det om hur många ivriga matgäster som kommer att njuta av sin portion.

3.3 Lagar du mat med gas, el eller induktion? Se till att friteringen passar din häll!

  • Det är inte alla stekpannor som är lämpliga för induktion, så var försiktig och välj stekpannor av ferromagnetiskt material - rostfritt stål, gjutjärn, stål etc.
  • Bortsett från induktionshällar behöver du inte oroa dig så mycket, de flesta pannkakstillverkare klarar gas-, keramik- och elektriska hällar.

Elektřina nebo indukce?

Det räcker med en god pannkaka: satsa på pålitliga varumärken

Det finns otaliga tillverkare av köksutrustning på marknaden och många av dem erbjuder en stekpanna. De olika märkena skiljer sig inte bara åt i pris utan också i kvalitet. Om du letar efter utrustning som du kommer att kunna njuta av i många år framöver, förvänta dig då en något högre prislapp, men pannkakspannan kommer att belöna dig med oöverträffad hållbarhet. På Kulina väljer vi de beprövade varumärken som vi själva köper och använder.

Image
Men!
Pannkakspannan eller pannkaksgallret?

Om du inte håller dig till den perfekta pannkaksformen eller om du föredrar tunna pannkakor och bara ibland unnar dig jästa pannkakor, kan du försöka leta efter ett pannkaksgaller.

Speciella pannkakspannor har ingen delad botten, så de gör att du kan skapa stora pannkakor och omeletter. Det går dock även att göra mindre pannkakor i dem, men då måste man ta hänsyn till att formen ofta inte blir regelbunden och att smeten kan rinna av bitarna när man gör flera pannkakor samtidigt.

Hur som helst kommer ingen av dessa speciella pannor att gå vilse i köket. Vår detaljerade guide hjälper dig att köpa en pannkaksplatta.

Vårt tips
Läs också
->
Image
Pannkaksplatta - expertrådgivare
Om du vill prova tunna franska pannkakor tillsammans med pannkakor, bör du inte sakna en speciell pannkaksplatta i ditt kök. Vad ska man leta efter när man väljer ett?
VANLIGA FRÅGOR
Ofta ställda frågor när man drömmer om pannkakor
Vad är skillnaden mellan en pannkaka och en pannkaka?
En pannkaka är en tunn, större pannkaka gjord av en deg bestående av mjöl, mjölk och ägg. Pannkakan är mindre i diameter och fluffigare än pannkakan, vilket beror på användningen av jäst eller bakpulver.
Vilken typ av mjöl används för att göra pannkakor?
Du kan använda både vanligt och halvgrovt mjöl, kornmjöl är också lämpligt. Deg gjord på vanligt mjöl och kornmjöl sprider sig bättre, medan halvgrovt mjöl blir mindre klumpigt.
Hur man gör pannkakor utan jäst?
Har du lovat dina nära och kära pannkakor till frukost, men söndagslarmet har uteblivit och du har inte tid med jäst pannkakssmet? Glöm det, använd bakpulver. Det har den välkända jästsmaken, men den försvinner lätt om du ersätter en del av mjölken i smeten med en fermenterad mjölkprodukt - till exempel yoghurt eller kefir.
Varför brinner pannkakor?
Om friterna fastnar på botten av pannan kan du prova att tillsätta lite fett i själva smeten (smör eller solros-, raps- eller kokosolja fungerar bra). Men även den bästa smeten kommer inte att göra underverk om du inte har en riktig pannkakspanna med en non-stick yta och en perfekt platt botten.
När ska man vända pannkakorna?
Rätt tid att vända fritters är när ytan på degen ser lite puffig ut och små bubblor börjar bildas.


Slutlig sammanfattning

Du kan bjuda dig själv eller hela familjen på pannkakor (inte bara) på morgonen.

  • För att säkerställa att denna delikatess aldrig gör dig besviken och att du inte behöver göra för mycket arbete, utrusta dig med pannkakspanna, som degen inte fastnar på. Välj stekpannor av aluminium, stål eller gjutjärn.
  • Glöm inte kompatibiliteten med din hob, särskilt om du lagar mat med induktion.
  • När det gäller storleken, välj rent enligt dina önskemål och antalet matgäster.