Visste du att stekpannor med lock sparar energi genom att tillagningen går upp till 30 % snabbare? Detta beror på värmeackumulationen under locket. Men det är också sant att matlagning med lock inte passar för alla rätter. Vi har därför lite viktig information om både stekpannor med lock och matlagning i dem.
- Lock av glas gör att du kan övervaka hela tillagningsprocessen utan att behöva lyfta dem. Dessutom är de hållbara, lämpliga för användning i ugnen och diskmaskinssäkra.
- Glas är i sig självt ömtåligt och därför benäget att gå sönder. Glaslock tenderar att vara tyngre.
- Lock i rostfritt stål är mycket motståndskraftiga mot repor, korrosion och höga temperaturer. De tål maskindisk och ugn och är oftast lättare än glas.
- De är ogenomskinliga, så om du vill kontrollera maten måste du lyfta på locket, vilket kan störa tillagningsprocessen.
- Silikonlocken är lätta och flexibla, vilket gör dem enkla att förvara. De är också motståndskraftiga mot höga temperaturer och kan användas i ugnen, till och med i mikrovågsugnen.
- Liksom rostfritt stål är silikon ogenomskinligt. När silikonlocken diskas i diskmaskin kan de absorbera lukt från diskningen.
Pannor med lock: typer och användningsområden
Gjutjärnspannor med lock
De är utmärkta för långvarig användning och jämn värmefördelning. De är också lämpliga för bakning i ugnen. Men de är tunga och kräver särskild skötsel.
Kastruller med lock i rostfritt stål
De är reptåliga och lämpar sig för många olika typer av matlagning. De kan dock kräva mer fett för att förhindra att maten bryns.
Non-stick kastruller med lock
De kan därför tillagas nästan helt utan fett och är lätta att rengöra. De är dock känsliga för repor och ytan kan skadas vid höga temperaturer.
Stålpannor med lock
De är slitstarka, mångsidiga och deras yta är naturligt non-stick när de hanteras på rätt sätt. De tenderar att vara tunga, kan lätt bli överhettade och kräver särskild skötsel.