Matlagning utan fett, utan ansträngning och utan att bränna har sin obestridliga charm och under många år var Teflon synonymt med det. Men hur var det med alla de artiklar som varnade för dess hälsorisker? Ska vi verkligen vara rädda och kompromisslöst göra oss av med köksredskap av teflon?eller är verkligheten helt annorlunda? Låt oss ta en titt på hur Teflon verkligen är.
Teflon tillverkades tidigare med hjälp av perfluoroktansyra (PFOA), en kemikalie som varken människokroppen eller naturen kan bryta ned. Som ett resultat av detta åtog sig de flesta tillverkare 2013 att upphöra med användningen av detta ämne som en del av det internationella avtalet PFOA Stewardship Program, och sedan 2015 har användningen av detta ämne i livsmedelsindustrin förbjudits permanent.
Moderna köksredskap i teflon anses därför vara helt säkra, och det finns ingen anledning att oroa sig för gamla köksredskap om de används på rätt sätt - de överhettas inte och man lagar inte mat på dem om ytan är skadad.
Tänk på att med non-stick köksredskap, mer än någon annanstans, är en satsning på kvalitet en garanti för säkerhet. Seriösa tillverkare garanterar att deras produkter är fria från farliga ämnen och uppfyller de strängaste standarderna. Med superbilliga köksredskap, där du inte har någon möjlighet att veta vad de är gjorda av, är det inte bara en kortare livslängd som står på spel, utan framför allt din hälsa.
Tänk dig att du upptäcker ett material som är så slätt att ingenting fastnar på det. Det var precis vad som hände kemisten Roy Plunkett 1938 när han av misstag skapade teflon. Ursprungligen var forskningen avsedd för militära ändamål - Teflon skulle skydda mot aggressiva kemikalier. Men efter kriget började jakten på att hitta ett sätt att använda detta mirakelmaterial i vardagen.
Det var fransmannen Marc Grégoire som först applicerade teflon på en stekpanna - och voilà, en värld av non-stick köksredskap var född! Tack vare honom var stekning inte längre förknippat med skrubbning, och kockar över hela världen kunde andas ut.
- Keramiska ytorsom är något mindre non-stick, men som tål högre temperaturer,
- Mineraliska ytorsom granit, är inte heller särskilt klibbiga men mycket slitstarka,
- Titanytorsom kombinerar exceptionell robusthet med non-stick-egenskaper och därmed lång livslängd.
Bästa non-stick-stekpannor enligt kundrecensioner
Har du gamla köksredskap av teflon hemma? Då är försiktighet på sin plats, men inte panik. Som nämnts tillverkades äldre teflonytor förmodligen med PFOA, det ämne som förknippas med när det upphettas till mycket höga temperaturer.cancerframkallande, endokrina störningar och njurpåverkan och det är praktiskt taget inte borttaget från kroppen.
Det finns också en fara vid långvarig inandning av PFOA-ångor. Dessa börjar avges vid 260 °C och kan från cirka 300 °C orsaka den så kallade polymer rökfeber. Den har liknande symptom som den klassiska influensan, men till skillnad från den försvinner den mycket snabbt. Sanningen är dock att dessa problem snarare drabbar personer som arbetar med PFOA i industrianläggningar där höga temperaturer är vanligt förekommande och där rökutveckling sker under lång tid. Vid normal matlagning värms en teflonpanna (om man inte överhettar den) upp till ca 150 °C, så det finns ingen risk för feber på grund av polymerångor.
Om du har en fågel som husdjur i ditt hem måste du dock alltid vara uppmärksam, även en liten koncentration av PFOA-ånga är dödlig för den.
Men mest uppmärksamhet bör ägnas åt skadade köksredskap av teflon! Det är mycket troligt att delar av ytan släpps ut i maten som tillagas och därifrån in i ditt matsmältningssystem. Det kommer att driva ut dem, men vem vill ha teflon i sitt system? Det är då det är en bra idé att kasta ut den gamla teflonpannan och ersätta den med en ny som inte är skadlig för din hälsa.
Bästa non-stick kastruller enligt kundrecensioner
- Undvik överhettning
Förvärm inte en tom panna och tillaga alltid på medelvärme. - Skonsamma verktyg
Glöm skedar och vändare i metall - trä, plast eller silikon är de enda riktiga vännerna till non-stick-ytor. - Vaksamhet i händelse av skada
Om du märker att ytan är repig måste kokkärlet bytas ut. Ingen vill ha bitar av teflon eller andra non-stick-ytor i sin mat.
- Enkel hantering
Icke vidhäftande rätter har en aluminiumkropp inuti, vilket gör även stora stekpannor lätta och enkla att arbeta med. - Enkelt underhåll
Matrester glider lätt av ytan, så rengöringen tar ungefär lika lång tid som att diska tallriken. - Tillgänglighet
Icke vidhäftande pannora krukor finns i olika priskategorier, så att alla kan välja.
Slutligt omdöme
Den ursprungliga Teflon förtjänar försiktighet, men moderna non-stick köksredskap är tillverkade med hälsa i åtanke, så du behöver inte oroa dig för det. Om du letar efter en helt säker men ändå non-stick lösning är ett bra valstekpannor av titan