Knivar är det grundläggande element i all köksutrustning. Vi använder dem flera gånger om dagen. Knivar av god kvalitet kan hålla i en livstid, så det är värt att investera mer pengar i att köpa en kniv. Och att arbeta i köket kommer inte längre att vara en tortyr, det kommer att bli ett nöje.
Hur många knivar behöver du och vad du ska tänka på, när du väljer kniv till ditt kök?
Vad gör en bra kökskniv?
Det är svårt att med en blick avgöra, om ett knivblad kommer att skära bra (och särskilt hur länge). Första ledtråden kan vara priset. Tyvärr går det inte, att tillverka en högkvalitativ kniv för 10 EUR. Var också uppmärksam på material och produktionsmetod. Knivar av god kvalitet är oftast tyngre, och formen på handtaget samt hur de "passar" i handen är också viktigt för bekvämt arbete.
Förutom funktionalitet spelar estetiken också en viktig roll vid valet av kniv. Vem skulle inte vilja hålla en vacker kniv varje dag?
Knivkvalitetsindikatorer
- produktionsprocess - de bästa knivarna är smidda
- material – välj en kniv tillverkad av högkvalitativt stål avsett för knivtillverkning
- pris - känd tillverkare är vanligtvis en garanti för kvalitet
Forged gentemot stansade knivar
- Stansade knivar skärs vanligtvis ut från en stålplatta och slipas sedan.
- Forged knivar smids för hand eller av en maskin.
Varför det är så viktigt att smida en kniv?
Smide används för att stärka och förena materialet. Denna process kan stärka kniven flera gånger. Bladet på en sådan kniv kommer inte att bryta, och efter korrekt värmebehandling kommer det att få en hög motståndskraft och hållbarhet.
Högkvalitativa knivar smids alltid före slutbearbetning. Mest i en maskin med matris. Detta är den form, som ger bladet dess ursprungliga form. De bästa hantverkarna smider sedan blad för hand med den fria smidesmetoden. Idag är denna traditionella metod inte längre en produktionsprocess utan en konst.
Material
De vanligaste materialen för tillverkning av knivar är rostfritt stål och högkvalitativt stål. Damaskusknivar utgör en specifik undergrupp och keramiska knivar är fortfarande ganska populära. Som vi vet, har varje material olika egenskaper.
Vårt tips: om du letar efter en lättskött kniv, välj en produkt av högkvalitativt rostfritt stål. Om du är mer krävande, du gillar att ta hand om och se efter dina saker, välj en kniv av smidda stål eller till och med en av Damaskusstål.
-
Rostfritt stål är det mest använda materialet för tillverkning av köks- och fickknivar. Det är en legering av järn, krom och nickel eller molybden med en blandning av kol. Den är resistent mot korrosion och skador, tillräckligt hållbar och flexibel. Det är dock felaktigt att anta, att den är helt korrosionsbeständig. Om den inte torkas noggrant blir den matt och fläckar kan uppstå på ytan. Den är lätt att slipa hemma och håller länge. Den har dock inte samma skärpa som kolstålsknivar.
-
Kolstål är det material som har högst skärpa. Knivarna är knivskarpa. Även om de blir slöa snabbare än blad av rostfritt stål, kan du byta det snabbt med bara några drag med knivsliparen. Dessa knivar tål inte maskindisk och bör torkas noggrant efter disk, eftersom de är mycket känsliga för korrosion. I det avseendet liknar de en kashmirtröja - ingen annan typ av ull är så mjuk, den är bekväm att bära och kan hålla länge, men du kan inte lägga den i en torktumlare.
- Damaskusstål består av två eller flera typer av stål med olika egenskaper, som kombineras mekaniskt. Den typ av stål vi får som ett resultat, tar över de bästa egenskaperna hos de material som används. Hårdheten och hållbarheten hos dessa knivar kombineras med ett vackert, dekorativt mönster på bladet. Detta gör Damaskusknivar till den lyxigaste typen av bestick.
- Keramiska knivar tillverkas genom att pressa pulveriserad zirkoniumdioxid under mycket högt tryck och temperatur. Detta material är extremt hårt och blir tråkigt först efter flera år av omfattande användning. Emellertid, är den stora nackdelen hög bräcklighet. Keramiska knivar kan inte användas för att skära kött med ben, fryst mat eller ens hårda bakverk. De kommer att brytas när man pressar vitlök, de kommer att brytas i diskmaskinen, de kommer inte att överleva ett fall från bordsskivan till golvet. Du kommer heller aldrig att slipa dem hemma. De blev populära för flera år sedan, när knivar av stål "anklagades för att beröva" frukt och grönsaker från vitaminer och lämna en metallisk eftersmak. Detta påstående kan dock diskuteras. Den keramiska kniven bör vara i köket endast som ett komplement till en stålkniv av god kvalitet och inte som en ersättning.
Jakub Černý, inköpschef hos Kulina
"Tillverkad av rostfritt stål" eller "högkvalitativt stål" är inte tillräckligt för att säga något om knivens kvalitet. Välrenommerade tillverkare har vanligtvis patenterade material eller slipteknik och beskriver i detalj materialets typ och hårdhet.
Var uppmärksam på HRC-parametern - det är Rockwells hårdhetsnivå. Ju hårdare stål, desto svårare är det att slipa kniven, men det har en mycket bättre hållbarhet. Högkvalitativa köksknivar har HRC från 52 till 56, japanska Damaskusknivar har mer än 60 HRC, och moderna typer av stål för produktion av knivar kan nå 64 till 68 HRC.
Vilken typ av knivar behöver du i köket?
En högkvalitativ kniv är en investering. Främst för att det inte räcker med en. Den goda nyheten är att bara tre räcker för grundläggande köksuppgifter. Många människor gör misstaget, att köpa en omfattande uppsättning knivar och damm sätter sig på de flesta av dem. Ofta, för samma pris, kan de köpa tre grundläggande knivar av bättre kvalitet, som kommer att vara tillförlitliga, hållbara och framför allt bekväma att använda.
Grundläggande köksutrustning - 3 knivar
- Kockkniv - stor kniv för seriösa arbeten
- grönsaks- och fruktkniv - liten kniv för små uppgifter
- brödkniv - med sågtandat blad
Katharina Kochová, delägare i en familjeslaktarbutik
Högkvalitativa knivar bör inte saknas i något kök. En grundläggande uppsättning bör alltid innehålla en stor kockkniv eller Santoku kniv. Vilken form som passar dig bäst. Dessutom, en stor sågtandad kniv för bröd samt för mjuka grönsaker och frukt. Den tredje i setet är en liten rak grönsakskniv eller en böjd skalkniv för beredning och skalning.
Basuppsättningen knivar för varje kök
Nedan hittar du tre typer av knivar, som icke-kök klarar sig utan. Du kan välja mellan en mängd olika produkter - från en kollektion eller av olika tillverkare.
Kniv för frukt och grönsaker
behändig, liten kniv för skalning, skärning och alla mikrouppgifter i köket
Typer av köksknivar
Du kan göra de flesta av köksuppgifter med en kockkniv, brödkniv och grönsakskniv. Vi rekommenderar att du köper andra typer av knivar, beroende på vilken mat du regelbundet lagar i köket. Om du älskar fisk eller fågel kommer du förmodligen att använda en förskärare och urbeningskniv mycket. Om du gillar att grilla kommer du att uppskatta uppsättningen vassa stekknivar. Vilken typ av knivar kan du välja?
Kockkniv gentemot Santoku kniv
Att välja huvudkniv för vårt kök - detta är ofta i fokus för vår uppmärksamhet. Dilemmat är om du ska välja en klassisk kockkniv i "tysk stil" eller en modern japansk Santoku kniv. Vad är skillnaden mellan dem?
Kockkniv
Den traditionella stora och mångsidigaste kniven med ett ca 20 cm långt blad och uppåtböjd spets används av de allra flesta professionella kockar. Snittet görs i en svängande rörelse, så kallad vagga. Kniven är vass och seg och klarar tuffa utmaningar, som urbening kött eller skära hårda grönsaker som pumpa och rödbetor.
Santoku kniv
Den japanska kockkniven utmärker sig genom sin skärpa och raka blad med en bågformad spets. Den är utformad för exakta uppgifter, som att skära kött i mycket tunna skivor eller finhacka grönsaker och örter. Skärning med santoku kniv kräver annan teknik och är inte lämplig för att skära i stora bitar.
Vårt tips: om du väljer att köpa endast en av dessa knivar och du är en älskare av asiatiska köket, välj Santoku. Om du letar efter en riktigt mångsidig och hållbar kniv är en kockkniv av god kvalitet det bättre valet.
Kött- och grönsaksknivar
Välj typ av knivar för ditt kök, baserat på de aktiviteter du gör ofta och vilken knivtyp som helt enkelt "passar" dig bättre. Vi stöter ofta på det faktum att kvinnor väljer en klassisk liten kniv för grönsaker och små jobb, medan män väljer en universell medellång eller lång kniv för att utföra samma aktiviteter. De återstående typerna av knivar kan delas in i 2 grupper - för grönsaker och för kött.
Knivar för ost och grönsaker
- grönsakskniv - liten praktisk kniv med ett blad på 6-10 cm
- universalkniv - tunn kniv med blad 10-18 cm
- skalkniv - liten kniv med böjt blad är perfekt för att ta bort fläckar och fläckar från tomater och för att skala potatis.
- ostkniv - medium, lätt kniv med sågtandat blad och dubbel spets. Ofta med hål i bladet för att förhindra, att mjukost fastnar på den. Du kan också använda den för att skära tomater.
Köttknivar
- filékniv - en kniv med ett långt och smalt blad, med vilken du kan rensa fisk perfekt och skära perfekta filéer
- urbeningskniv - en kniv med en karaktäristisk slank bladform och en rak kant med vilken du enkelt kan skära köttet från benen, ta bort senor och skinn
- klyvkniv och slaktarkniv – rätt verktyg för portionering och skivning av stora bitar kött och ben
- stekknivar - en uppsättning knivar för kött, perfekt för att servera biffar, rostbiff och andra kötträtter, som kan vara svåra att skära med standardkniv
Så här sköter du dina köksknivar
Om du bestämmer dig för att investera i en högkvalitativ kniv, måste du vara uppmärksam på den. Knivar, av stål eller keramik, tål inte maskindisk. Stålknivar är utsatta för korrosion och keramiska knivar kan brytas. Maskindiskmedel bidrar till mikrokorrosion av stålblad. Om du lägger dina knivar i diskmaskinen, se åtminstone till att de inte vidrör andra föremål. Det är bäst att diska kniven med varmt vatten under kranen och torka den noggrant.
Så sköter du dina knivar på rätt sätt
- tvätt - diska dina knivar för hand, torka dem väl
- förvaring - alltid separat, det rekommenderas att förvara dina knivar i ett knivblock eller på en magnetremsa
- slipning - regelbunden slipning gör skärningen enklare
Förvara dina knivar
Knivar ska aldrig "staplas" i en låda med andra bestick. För deras förvaring kan du välja speciella enstaka lådinsatser, ett knivblock eller en magnetremsa. När du får en fin kniv, skulle det vara synd att inte visa den i köket. Magnetblock eller vägglister är en perfekt lösning, eftersom knivarna alltid finns till hands. Du måste dock komma ihåg, att när du tar bort en kniv, måste du dra dem mot dig och inte uppåt. Annars kan de bli trubbiga. Se vårt breda utbud av block och magnetremsor:
Knivslipare
Det är lättare att skära sig med en trubbig kniv än med en vass kniv. Även de bästa knivarna behöver regelbundet underhåll. Det räcker att "uppfriska" dem med en slipsten då och då. Du kan se, hur man gör detta i en kort video. Om du regelbundet tar hand om dina blad på detta sätt, kommer dina knivar att skära bättre och du behöver inte slipa dem alltför ofta. Professionella kockar använder knivsliparen varje dag, men i ett hushållskök behöver du inte göra det så ofta. När slipning med slipsten inte är tillräckligt för dina knivar, ta dem till en professionell eller använd en knivslipare eller slipsten.