Klyvknivar

2 items total

Klyvkniv – ditt kraftfulla köksredskap

Vad är en klyvkniv och vad kan man använda en klyvkniv till?

En klyv är en enorm kniv som liknar en yxa med rektangulärt blad. Även om det kan verka obekvämt, när du väl börjar använda det kommer du att höja det lika ofta som din kockkniv. Dess starka multifunktionsblad kan användas för:

  • dela upp stora bitar av mjuka ben
  • hacka igenom stora köttbitar
  • skära stora grönsaker som pumpa, kål eller squash
  • hacka alla sorters grönsaker
  • krossa vitlöksklyftor
  • filéa fisk
  • ösa upp hackade ingredienser och överför dem till grytan, pannan eller woken

Hur många typer av klyvknivar finns det?

I Kulina hittar du ett urval av premiumklyftor från sådana världskända märken som Wusthof och Zwilling. Att välja rätt klyvkniv är avgörande och beror på vilken uppgift du skulle vilja utföra oftast och ingredienser du vill förbereda med den. Det finns flera sorters klyftor som du kan köpa, med blad i olika former och storlekar och var och en har sina egna egenskaper.

  • Köttyxa

En köttklyv är ett kulinariskt instrument som används för att skära igenom stora delar av kött, senor och ben. Klyven kan användas för att hantera mjukare köttbitar samt hacka ben, brosk och senor. Den kan utan ansträngning hantera nötkött, gris och fisk och används vanligtvis för att dela stekar och fåglar.

  • Kinesisk klyfta

Stora knivar som kallas "kinesiska klyvar" används vanligtvis i det kinesiska köket, men de är lämpliga för olika former av husmanskost. De har ett brett blad med mjuka kurvor och en rundad kant. Du kommer att finna att du sträcker dig efter en kinesisk klyv varje dag för att hacka, skiva, tärna och hacka alla ingredienserna till dina favoritmåltider.

  • Grönsaksklyver

En grönsaksklyfta - en stor, fyrkantig kniv med ett mycket brett blad - är perfekt för att skära stora grönsaker som kål, hacka hårda grönsaker som morötter, lök och selleri men också mjukare som tomater.

Hur tar man hand om sin klyvkniv?

Köksknivar är en investering så om du vill att din klyv ska hålla i evigheter, se till att du följer dessa enkla regler för rengöring och förvaring av dina knivar:

  • knivar är ofta diskmaskinssäkra men vi rekommenderar att du rengör kniven för hand eftersom diskmedel kan skada ytan på ett stålblad
  • om en kniv har ett träskaft, lägg den inte i diskmaskinen
  • För att förhindra att trähandtag blir torra, olja in dem regelbundet med linolja eller bivax
  • förvara din skinkkniv separat så att bladen inte blir matta. Använd ett knivblock eller ställ eller ett knivfodral
  • slipa din klyvkniv regelbundet med en knivslip -
  • använd en skärbräda som är knivvänlig och stor nog att rymma skinkan som du vill skiva