Knivslipare

2 items total

Knivslipare – ett måste i alla kök

Behöver jag en knivslipare?

Knivslipare är ett absolut måste om du investerar i köksknivar av hög kvalitet och om du förväntar dig deras överlägsna prestanda. Även den bästa kniven kommer inte att vara effektiv om du inte slipar den regelbundet och regelbunden slipning av dina knivar är en av grundreglerna för deras underhåll. Du kan självklart ta med dina knivar till en specialist, men om du lagar mat mycket och om du använder din kockkniv, Santoku-kniv eller brödkniv på till vardags bör du slipa dina knivar även varannan vecka vilket gör ett köp av din egen knivslip till ett rimligt val.

Vilka olika typer av knivslipar finns det?

Det finns olika sorters knivslipare och du kan hitta dem i Kulina (kontrollera våra bästsäljande knivslipare här innan du bestämmer dig). Valet beror på vilken typ av kniv du har, knivens fas (formen på bladeggen) och hur du vill närma dig skärpningsprocessen (manuell eller elektrisk). De huvudsakliga typerna av knivslipare är:

  • bryne (många proffs tror att slipstenar är det bästa sättet att slipa dina knivar eftersom du kan slipa dina knivar i vilken vinkel som helst),
  • elektriska skärpare,
  • handhållna skärpare,
  • slipning/slipning stål som används för att slipa ett knivblad, mindre slipning. De är gjorda av stål, av keramik eller har en diamantbeläggning.
  • tandade knivslipare avsedda för knivar med tandade blad

Hur slipar man en kniv med ett bryne?

Många tror att slipning av sina knivar med bryne ger en vassare knivsegg än andra metoder. Om du bestämmer dig för att köpa en slipsten är det viktigt att först läsa instruktionerna från tillverkaren, men den allmänna processen är som följer:

  • sänk ner och blötlägg ditt bryne i vatten
  • luta kniven i rätt vinkel på den grova sidan
  • kör kniven upp och ner för stenen i jämn rörelse och se till att du täcker hela bladet och dess båda sidor (om kniven är dubbelfasad)
  • vänd stenen till andra sidan och upprepa processen
  • tvätta och torka din kniv när du är klar

Hur slipar man en kniv med en honing stav?

Om du vill använda en stålstång, följ följande regler men kontrollera alltid tillverkarens instruktioner först:

  • håll knivens handtag i din dominerande hand och stången i den andra, båda pekar upprätt
  • placera bladets häl mot stålet cirka 2 cm från toppen av stålet, skapa en V-form (ungefär i vinkeln 15 – 20 grader)
  • dra kniven nedåt stålet mot bladets spets 5 till 10 gånger (se till att endast kanten vidrör stålet – inte sidan och flytta kniven, inte stålet)
  • rör vid staven med medeltryck och försök att behålla rätt vinkel
  • upprepa samma sak med den andra sidan av bladet (om kniven är dubbelfasad)