Kockknivar
Kockknivar - en kniv varje kök behöver
Vad är en kockkniv?
En kockkniv är en mycket mångsidig kökskniv som används för många kulinariska uppgifter (för att skära kött, skiva och strimla grönsaker) och en av tre knivar som bör finnas i varje kök och till hands för varje kock (kolla vår komplett guide om köksknivar för att kontrollera de återstående två knivarna du definitivt bör investera i).
Kockkniven har ett brett blad som böjer sig uppåt för att bilda en spets. Bladlängden är vanligtvis 18-24 cm.
Vad är skillnaden mellan en kockkniv och en Santoku-kniv?
Hemmakockar och professionella kockar använder både Santoku och kockknivar för en mängd olika skäruppgifter. Vilka är de grundläggande skillnaderna mellan dessa två typer av knivar? Kockknivar har längre blad och deras blad är dubbelfasad i motsats till Santoku-knivar som vanligtvis är enkelfasade. Formen på ett kockknivs blad gör att du vaggar bladet framåt och med en Santoku-kniv skär du med ett enda snitt nedåt.
Vad används kockkniven till?
Det böjda bladet på en kockkniv möjliggör en "gungande" skärmetod, vilket tillsammans med ett brett blad gör kockkniven till det perfekta verktyget för:
- hacka och tärna massor av grönsaker på en gång
- skära, skiva och sönderdela kött
- skiva ost
- skära, hacka eller tärna frukt och nötter
I Kulina hittar du kvalitetskockknivar tillverkade av pålitliga märken som tål slitage. Kontrollera knivarna med Wusthof, Zwilling eller WMF. Du kan också kolla in våra bästsäljande kockknivar här.
Hur slipar man en kockkniv?
Om du använder din kockkniv dagligen bör du slipa den ganska ofta - åtminstone varannan vecka med en knivslipare. Bästa sättet att slipa din Kockkniv är med ett bryne som du ska slipa den med i 15-20 grader på båda sidor eller med en stålstav. Du kan också ta din kniv till en specialist.
Hur tar man hand om sin Santoku-kniv?
Kvalitetskockknivar är en investering, så om du vill att din kniv ska hålla i evigheter, se till att du följer dessa enkla regler för rengöring och förvaring av dina knivar:
- knivar är ofta diskmaskinssäkra men vi rekommenderar att du rengör kniven för hand eftersom diskmedel kan skada ytan på ett stålblad
- om en kniv har ett träskaft, lägg den inte i diskmaskinen
- För att förhindra att trähandtag blir torra, olja in dem regelbundet med linolja eller bivax
- förvara dina knivar separat så att bladen inte blir matta. Använd ett knivblock eller ett knivfodral
- slipa din kniv regelbundet