Mjölkkrukor
Mjölkkrukor – liten och söt gryta för varje kök
Vad är en mjölkkruka?
En mjölkgryta, ibland kallad mjölkpanna, är en liten gryta med hög och smal kropp som förhindrar stänk. Den är också utrustad med ett bekvämt, böjt eller rakt handtag och en pip som gör det enkelt att hälla vätska i en mugg eller en kanna. Ibland har mjölkkrukor ingen pip utan en bred kant som möjliggör ren upphällning. De flesta av mjölkkrukorna har invändiga mått som möjliggör noggrann dosering av vätska. Allt detta gör dem till perfekta verktyg för matlagning och uppvärmning av vätskor av alla slag.
Vad använder du en mjölkgryta till?
Även om namnet kan indikera något annat, kan mjölkkrukor användas inte bara för att värma upp mjölken. De kan användas för:
- uppvärmning av mjölk, kakao, vatten eller såser,
- skummande mjölk till ditt kaffe,
- kokande ägg,
- förbereda såser, vaniljsås, såser,
- smälta smör, choklad osv.
- värma upp barns mat eller små portioner mat
I Kulina hittar du några eleganta och praktiska mjölkkrukor med handtag som kombinerar felfri ergonomi med värmeisolering för maximal säkerhet och komfort. Se även vår shoppingguide om kastruller här för att se vilken typ av kastruller du kan behöva och vilka material du ska välja.
Hur tar man hand om sin mjölkkruka?
Om du vill att din mjölkkruka ska vara med dig i evigheter, se till att du följer dessa regler när du rengör den efter användning:
- läs alltid tillverkarens instruktioner före första användningen och se till att du inte stoppar din gryta i en diskmaskin om det inte rekommenderas,
- använd inte metallredskap som kan repa ytan på dina kastruller använd trä eller silikon köksredskap istället
- undvik att lämna smutsig mjölkkruka över natten eller blötlägga den under en längre tid (särskilt om den är gjord av rostfritt stål),
- om du vill bli av med fläckar på ytan av din rostfria mjölkgryta, rengör den med en rengöringsprodukt för rostfritt stål,
- undvik temperaturchocker, lägg inte en varm mjölkkanna i kallt vatten osv.