Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren kock är det viktigt att välja rätt stekpannor kan avsevärt påverka kvaliteten och smaken på din mat. Det finns otaliga typer av stekpannor på marknaden i olika material och för olika ändamål, men du bör också titta på att välja rätt storlek på pannan. I den här guiden får du lära dig hur du väljer en storlek som passar ditt hushålls kulinariska behov.
Varför är panstorlek en viktig parameter?
Storleken på stekpannan påverkar direkt den dimensionella värmefördelningen och därmed tillagningseffektiviteten.
En för liten panna som du fyller för mycket kommer att värma maten ojämnt och ineffektivt, för att inte tala om att hantering, vändning eller omrörning blir en enda stor röra.
Rätt storlek säkerställer att maten tillagas jämnt och att du känner dig bekväm när du tillagar dina måltider.
De vanligaste pannstorlekarna
Du kan hitta stekpannor i alla storlekar på marknaden och alla har olika användningsområden i köket:
- Små stekpannor (upp till 20 cm) är idealiska för tillagning av äggröra eller stekt ägg eller andra mindre uppgifter. De är i allmänhet lämpliga för singlar eller par.
- Medelhögt bäcken (20-28 cm) representerar en universell storlek som passar de flesta fall. De är idealiska för att steka kött, grönsaker eller tillaga mindre portioner pasta.
- Stora stekpannor (28 cm och större) är nödvändiga för att tillaga måltider för flera personer. Perfekt för stora portioner kött, hel fisk eller för att steka stora mängder grönsaker.
Bästa 24 cm stekpannor enligt kundrecensioner
Behöver du en stor eller liten kastrull?
När du väljerrätt storlek på kastrullen överväg följande:
- Antal personer: Hur många matgäster lagar du normalt mat till? Är du ensam eller tillsammans med en partner, har du barn eller brukar du ha en stor grupp runt bordet?
- Typer av mat: Tänk på de rätter du lagar oftast.
- Storlek på spis och förvaringsutrymme: Se till att den nya pannan passar bekvämt på spisen och att du har tillräckligt med utrymme för att förvara den på ett säkert sätt.
Vilken form på botten och djup på pannan ska jag välja?
Olika rätter kräver också olika tekniker när de tillagas och när du väljer en kastrull är det värt att tänka på vad du ska använda den till.
Stekpannor med stor platt botten är lämpliga för att steka flera biffar, men för rätter som kräver att man rör om eller kastar ofta uppskattar du en wok med höga kanter och rund botten. Biffen tillagas bäst i en panna med platt botten, medan grönsaksblandningen tillagas bäst i en panna med rund botten.
Samtidigt kommer den fyrkantiga pannan inte att vara lämplig för rätter som kräver ofta omrörning, men du kan använda den bekvämt när du förbereder biffar.
Bästa 26 cm stekpannor enligt kundrecensioner
Honza Hajný, chef för matlagningsskolan Chefparade
När du lagar mat är stekpannans storlek och form naturligtvis bara en av de parametrar du måste ta hänsyn till. Det är också viktigt att tänka på materialet i pannan. De olika materialen kan lämpa sig för olika ändamål och även bete sig på olika sätt och därmed ge olika resultat. På Kulina försöker vi se till att du har omfattande information innan du gör ditt val, och därför skapar vi också guider till olika material.
Bästa 28 cm stekpannor enligt kundrecensioner
Locket: ett viktigt tillbehör för effektiv matlagning
Ett bra verktyg för att göra din matlagning mer effektiv är .lock till stekpannor. De påskyndar inte bara tillagningsprocessen genom att hjälpa till att hålla kvar värme och ånga i pannan, de ser också till att maten tillagas jämnt. Med ett lock undviker du dessutom onödigt oljestänk och sparar energi. Oavsett om du tillagar grytor, wokrätter eller såser ger locket dig bättre kontroll över resultatet. När du väljer lock ska du tänka på storleken på locket, som bör matcha storleken på din kastrull.