Serveringsbestick â oumbĂ€rliga serveringsredskap
Vad Àr serveringsbestick?
Serveringsbestick Àr en typ av serveringsredskap som anvÀnds för att servera mat, vanligtvis vid matbordet. Dessa bestick Àr ofta tillverkade av kvalitetsmaterial som rostfritt stÄl, trÀ eller plast, och de kan vara konstnÀrligt tillverkade för att smÀlta fint med annan servis som matsalsbestick, serveringsskÄlar eller glasögon.
Det finns olika typer av serveringsbestick och du hittar mÄnga av dem pÄ webbsidan Kulina. De inkluderar:
- Salladsserveringsset: Om du vill blanda och servera din sallad pÄ ett elegant sÀtt behöver du definitivt ett salladsserveringsset eller en salladstÄng. Salladsserveringsset bestÄr av en salladssked och salladsgaffel. Salladsskedar ger mer kontroll och en bredare yta Àn vanliga skedar.
- Serveringsgafflar: LÄngskaftade serveringsgafflar som anvÀnds för att servera kött eller grönsaker.
- Soppa- och sÄsskedar: Dekorativa soppslevar och sÄsskedar som anvÀnds för att servera sÄs eller andra flytande sÄser. Serveringsskedar med stora, runda koppar Àr ocksÄ perfekta att servera grytor, grönsaker och ris.
- TĂ„rtservrar â tĂ„rtservrar Ă€r anvĂ€ndbara verktyg för att servera tĂ„rta men Ă€ven lasagne eller focaccia
Vad Àr skillnaden mellan köksredskap och serveringsbestick?
Köksredskap pÄminner ibland vÀldigt mycket om serveringsredskap. Köksskedar kan till exempel anvÀndas bÄde för matlagning och servering. Det finns dock stora skillnader mellan dessa tvÄ typer av redskap och dessa Àr:
- köksredskap mÄste vara sÀkra för grytorna och kastrullerna, de kan inte repa sina non-stick-ytor och mÄste dÀrför vara gjorda av icke-repor men samtidigt vÀrmebestÀndiga material. Köksredskap Àr dÀrför mycket ofta gjorda av trÀ, silikon eller plast.
- serveringsbestick Ä andra sidan anvÀnds i matsalen och det följer med vÄra serviser, glas och matbestick. Det Àr en del av dukningen. Av denna anledning Àr den ofta ganska dekorativ och vanligtvis tillverkad av rostfritt stÄl.
Hur kan jag ta hand om och underhÄlla mina serveringsbestick?
Korrekt rengöring, förvaring och hantering Àr alla en del av underhÄllet av dina serveringsbestick. Dina serveringsbestick ska handtvÀttas med mild diskmedel och varmt vatten efter varje anvÀndning och sedan torkas direkt. Förvara dina serveringsbestick pÄ en ren och torr plats, borta frÄn vatten och damm.
PÄ grund av kontakt med luft eller matsyror kan dina serveringsbestick med tiden bli flÀckiga eller missfÀrgade. Du kan ta bort detta genom att rengöra dem med ett silverlack eller ett metallrengöringsmedel utan slipmedel, efter att ha följt tillverkarens instruktioner.