Skalknivar

1 items total
Grönsakskniv CLASSIC IKON 8 cm, Wüsthof
1 118 kr
WU4006

Peeling Knives – dina små behändiga hjälpare

Vad tjänar skalkniven till?

Skalare gör precis vad deras namn antyder: de tar av skalet eller skalar av frukt och grönsaker. De har ett kort, oflexibelt, lätt böjt blad med kanten på insidan av kurvan

Vad gör en bra skalkniv?

  • De flesta skalknivar används mest för att skala frukt och grönsaker, därför måste de vara ganska vassa.
  • För att förhindra att du halkar och skär dig i handen bör handtaget vara ergonomiskt och valet av det bästa materialet bör noga övervägas för att säkerställa kontroll över kniven medan du använder den.
  • Ett material tillverkat av kolstål eller något liknande är det idealiska materialet som används, eftersom det håller kanten bra, är enkelt att slipa med en våt sten och är lätt att slipa med en stålstav.

Vad är skillnaden mellan skalknivar och skalknivar?

Även om båda knivarna är små och kan vara till stor nytta när det gäller grönsaker finns det vissa skillnader mellan de två typerna av knivar:

  • Skalknivar har ofta en bladlängd på 5 till 10 centimeter, medan skalknivar vanligtvis har en bladlängd på 7,5 till 12,5 centimeter.
  • Skalknivar har böjda bladkanter med fågelnäbbar perfekta för att skapa vackra garnering medan skalknivar har raka, dubbelfasade kanter.
  • Skalknivar används mest för att skala frukt och grönsaker, medan skalknivar också används för att kärna ur frukt och hacka småsaker.

För bättre beredning av frukt och grönsaker kan du också kolla våra grönsaksrivjärnsamt mandolinskärare och skalare.

Hur tar man hand om sin skalkniv?

Köksknivar är en investering, så om du vill att din skalkniv ska hålla i evigheter, se till att du följer dessa enkla regler för rengöring och förvaring av dina knivar:

  • knivar är ofta diskmaskinssäkra men vi rekommenderar att du rengör kniven för hand eftersom diskmedel kan skada ytan på ett stålblad
  • om en kniv har ett träskaft, lägg den inte i diskmaskinen
  • För att förhindra att trähandtag blir torra, olja in dem regelbundet med linolja eller bivax
  • förvara din kniv separat så att bladen inte blir matta. Använd ett knivblock eller ett knivfodral
  • slipa din kniv regelbundet