Späckknivar
Larding Knives – skär dina köttbitar lätt
Vad är en späckkniv?
En späckkniv även kallad "skärkniven" är en tunn, slät kniv med utmärkt skärkvalitet och ett spetsigt 17 cm blad. Detta är den perfekta kniven för:
- skära rött kött eller fågel
- fin skivning av råa eller kokta filéer
- skära skivor med en jämn tjocklek
- istering
I Kulina får du professionella späckknivar från Zwilling, Wusthof eller WMF, gjorda av slitstarkt rostfritt stål av hög kvalitet.
Hur går man till ister?
Larding är en kulinarisk teknik som används för att tillaga stora köttbitar. Det handlar om att väva in långa fettremsor i köttet med hjälp av en speciell kniv som kallas en späckkniv kniv. Tack vare landning, när fettet smälter under tillagningsprocessen, kommer en stek eller revben att bli fuktigare, mjukare och mer smakrik.
Efter att du klippt bort fettränder, ställ in isterna i frysen innan du börjar istera - ränderna blir enklare att sätta in i köttet efter att de stelnat.
Hur tar man hand om sin späckkniv?
Köksknivar är en investering, så om du vill att din späckkniv ska hålla i evigheter, se till att du följer dessa enkla regler för rengöring och förvaring av dina knivar:
- knivar är ofta diskmaskinssäkra men vi rekommenderar att du rengör kniven för hand eftersom diskmedel kan skada ytan på ett stålblad
- om en kniv har ett träskaft, lägg den inte i diskmaskinen
- För att förhindra att trähandtag blir torra, olja in dem regelbundet med linolja eller bivax
- förvara din kniv separat så att bladen inte blir matta. Använd ett knivblock eller ett knivfodral
- slipa din kniv regelbundet med en knivslip
Om du lagar kött ganska ofta i ditt kök kan du även kolla vårt urval av urbeningsknivar och filéknivar.