odpocet
0 dagar
13 timmar
9 minuter
48 sekunder

Universella stekpannor

Visa filter
Visa filter
Sortera enligt
1 objekt totalt
2,5 l - 2,5 lRensa filter

Stekpannor – Vilka stekpannor är bäst att använda?

Stekpannor är ett måste i varje kök. De vanligaste typerna av stekpannor är aluminiumpannor, rostfria stekpannor, kopparpannor och gjutjärnspannor. Varje material har sina egna egenskaper och fördelar, som du kan läsa om nedan eller i vår fullständiga guide om stekpannor här.

Vilka är de bästa stekpannorna och för vilken typ av matlagning passar de?

  • Rostfria stekpannor: lämpliga för nästan alla typer av råvaror som du vill steka, bryna eller grilla. De är i princip oförstörbara och materialet erbjuder utmärkt värmefördelning.
  • Aluminiumpannor är bäst för att steka enstaka portioner kött, biffar, hamburgare eller att steka ägg. Aluminiumpannor är lätta och leder värme mycket bra, men tänk på att de inte håller värmen så bra. När du lägger mat i en varm panna kommer temperaturen därför att variera.
  • Gjutjärnspannor är bäst för stekar, men även för att steka och bryna olika typer av rätter. Kom dock ihåg att inte använda dem för mat som tomater och andra syrliga ingredienser, känslig fisk, ägg eller klibbiga desserter.
  • Kopparpannor värms upp och svalnar snabbt, de är vackra och en fantastisk dekoration för alla kök. De är idealiska för matlagning som kräver konstant värme och exakt temperaturkontroll (för fisk, såser eller sötsaker som karamell), men bör inte användas med syrliga ingredienser som citronsaft, vin eller tomater.

Att köpa rätt panna beror också på vad du oftast steker, vilken typ av spis du har och hur många personer du oftast lagar mat till. Du kan också ta en titt på vårt urval av wokpannor och grillpannor.

Är stekpannor med non-stick beläggning bra att steka i och varför avskyr professionella kockar dem?

Non-stick pannor är väldigt praktiska och enkla att använda, och många gillar att använda dem för olika matlagningsuppgifter, inklusive stekning, bryning eller sjudning. Du måste dock veta att de vanligtvis är väldigt ömtåliga och det är lätt att förstöra deras non-stick-beläggning genom att använda fel köksredskap eller för starka slipande kemikalier. Det är därför professionella kockar inte använder dem i professionella kök eller på restauranger, där pannor används konstant.

Högkvalitativa non-stick pannor är ändå fantastiska verktyg för hemmabruk, och kombinationen av rostfritt stål och non-stick-funktioner är idealisk för alla typer av hemmakockar, inklusive nybörjare. Använd dina non-stick pannor, särskilt till äggrätter, grönsaker, fågel och delikat fisk.

Allt om non-stick pannor

Hur ofta bör du byta ut non-stick pannor?

Enligt vissa allmänna riktlinjer bör du byta ut dem ungefär vart femte år, men då och då måste du titta på din panna, och om du märker att den är deformerad, repad eller har ändrat färg, bör du sluta använda den omedelbart.

Vilka pannor är bäst?

Hos Kulina hittar du ett brett utbud av pålitliga stekpannor av hög kvalitet från kända tillverkare som Zwilling, Fissler, Woll eller WMF. Valet beror på vilket material du föredrar och hur mycket pengar du är villig att investera i din stekpanna. Välj Tefal om du letar efter en prisvärd non-stick stekpanna, eller satsa på de Buyer om du har råd med en premiumstekpanna från en legendarisk fransk tillverkare.

Hur tar du hand om dina stekpannor?

Varje material har sina egna specifika egenskaper och kräver därför individuell skötsel:

  • Använd endast redskap av silikon på non-stick stekpannor.
  • Diska alltid dina stekpannor för hand, använd inte starka rengöringsmedel eller skrubborstar.
  • Torka dina stekpannor omedelbart efter diskning.
  • Undvik stora temperaturförändringar (lägg aldrig en het stekpanna under kallt vatten).
  • Försök att undvika sura livsmedel och matlagningssprayer.
  • Efter torkning, smörj in stekpannan med ett tunt lager olja.
  • Förvara stekpannorna på rätt sätt.
Allt du behöver veta om rätt skötsel av stekpannor