Grytor - shoppingrådgivare

Hur ofta köper du nya grytor? De flesta hushåll är mer benägna att köpa en ny bil än nya köksredskap! Därför, när du köper nya grytor och pannor, är det värt att ta en stund att överväga valet noga, som en gång köpt, kommer grytorna förmodligen tjäna dig i många år. Med väl utvalda köksredskap blir det enklare att förbereda dina rätter och du kommer att kunna se skillnaden på tallriken.

Vad bör man tänka på när man väljer nya grytor?

 

 

Vilken typ av grytor behöver jag?

Högkvalitativa grytor är en stor investering. Istället för att köpa en stor uppsättning billigare grytor, som inte kommer att uppfylla dina förväntningar, är det bättre att börja med några grundläggande modeller eller en liten uppsättning 3-4 grytor och senare köpa fler om det behövs. Det är mycket bättre att ha en beprövad serie från en välkänd tillverkare och komplettera den med fler enheter med tiden. Tack vare detta kommer dina grytor inte bara att ha en enhetlig design, men kommer också att vara stapelbara, vilket är mycket användbart om du har begränsat lagringsutrymme i ditt kök. Vilken typ av kokgrytor är ett måste i varje kök?

Kökstillbehör - 3 typer av grytor

  1. en buljonggryta - för matlagning av pasta eller soppor
  2. låg gryta- för stuvning, med ett lock
  3. kastrull - för tillagning av mat som kräver blandning: såser eller gröt

 

tmp

Marcel Vargaeštok, ägaren av matlagningsskolan Chefparade

En stor gryta är grunden för dina köksredskap. Hur stor ska den vara? Det beror på antalet personer, du lagar mat för. Pasta är den mest vattenkrävande rätten. Du bör räkna 1 liter vatten per portion. Om ni är två räcker det med en buljonggryta på två liter, för en familj på fyra personer är en fyralitersgryta nödvändig.
Om du gillar stuvade rätter investera i en gryta, som är lämplig för användning i ugnen. En traditionell gjutjärnsgryta är det bästa valet. Du kan använda en gjutjärnsgryta med lock på spisen och för långsam tillagning i ugnen. Tack vare det, kommer värmen att fördelas jämnt, vilket gör att du kan förbereda en läcker gryta eller revben stuvade i vin. Det är också bra för att göra risotto på spisen. 

 

3 viktiga typer av grytor 

I ditt kök är det mest troligt, att du använder 1-2 grytor, gryta och en kastrull.

Stockpot

Buljonggryta

Större och mindre grytor för tillagning av pasta, soppor, sidorätter etc. De är vanligtvis lika långa som breda. Bäst med ett lock som hjälper dig, att tömma maten.

Välj din buljonggryta

Casserole

Låga grytor med lock

Låg gryta för stuvning av rätter. Alltid med lock och helst av ett material som också är lämpligt för långsam tillagning och stuvning i ugnen. En högkvalitativ gjutjärnsgryta är en livstidsinvestering.

Välj din gryta

Saucepan

Kastrull

Handtaget på kastrullen gör att du kan hålla den bekvämt med handen borta från värmekällan. Perfekt för att förbereda såser och rätter som kräver konstant blandning.

Välj din kastrull

 

Vilket material ska man välja?

Valet av material är avgörande för matens slutliga smak, din komfort under matlagningen och även för tvätt och förvaring. Ur praktisk synvinkel bör uppmärksamhet ägnas åt det faktum, om de krukor du vill köpa:

  • är lämpliga för din typ av spis?
  • kan användas i ugnen?
  • är diskmaskinssäker?

Den första frågan verkar vara den viktigaste och problemet uppstår oftast med induktionshällar. De flesta moderna köksredskap är lämpliga för alla typer av spisar, men det är värt att kontrollera innan du köper. Vi brukar sätta kastrullerna i ugnen, så vi måste vara uppmärksamma på handtagen. Ofta anger tillverkaren en annan temperatur som kan antas av själva grytan och en annan temperatur för handtagen. När det gäller gjutjärnsrätter, måste vi acceptera nödvändigheten av att diska dem för hand. Ändå vill de flesta kunder diska deras grytor i diskmaskinen.

Rostfria stålgrytor

Rostfria spisar är den perfekta kombinationen av pris och kvalitet. De är mångsidiga, hållbara och lätta att underhålla.

Välj dina rostfria stålgrytor

Du kan känna igen billiga rostfria stålgrytor på deras vikt

Du kan bli överraskad av det breda prisintervallet för rostfria köksredskap. I en stormarknad kan du få en rostfri stålgryta för bara några euro, så varför betala mycket mer för ett välkänt varumärke? Givetvis, kommer skillnaden att synas först efter användning. En lätt gryta kan verka praktisk, men lätta rostfria köksredskap bör undvikas. Nackdelen med rostfritt stål är dess dåliga värmeledningsförmåga, vilket innebär att grytorna inte värms upp jämnt. Tunna bottnar bucklas också lätt, vilket kan ses ganska snabbt i billiga produkter. Det spelar inte så stor roll på gashällar, men på andra typer av spisar är det ett allvarligt problem. Rena rostfria grytor är inte heller lämpliga för induktion. Hur övervinner produkter av bättre kvalitet dessa nackdelar? Nyckeln är botten, som när det gäller högkvalitativa produkter, består av flera olika material, vanligtvis bra ledande aluminium eller ytterligare stål, och bildar en så kallad sandwichbotten. Därför kommer en högkvalitativ rostfri stålgryta aldrig att vara lätt och kommer att ha en solid botten.

För- och nackdelar med rostfria stålgrytor

Fördelar

  • mycket bra valuta för pengarna
  • universell och hållbar
  • absorberar inte lukt
  • diskmaskinssäker
  • med skiktad botten lämplig för induktion

Nackdelar

  • lägre ledningsförmåga hos rostfritt stål som behöver kompenseras med skiktad botten
  • rena rostfria grytor är inte lämpliga för induktion
  • svårare att rengöra efter bränning

  

Gjutjärnsgrytor

Gjutjärnsgrytor är redskap för livet. De är naturligt non-stick, håller värmen bra och passar alla spishällar. Ikonen för traditionella gjutjärnsredskap är det franska märket Staub, känt för sina typiska "cocottes" med färgglada emaljytor. Ursprungligen älskade för enkelt underhåll, idag är de också beundrade för deras vackra utseende.

Välj dina gjutjärnsgrytor

 

För- och nackdelar med gjutjärnsgrytor

Fördelar

  • hållbara
  • leder perfekt och håller värmen
  • för alla typer av spishällar
  • kan användas i ugnen
  • perfekt för stuvat kött, men även för att baka bröd etc.

Nackdelar

  • högre pris
  • tunga
  • inte diskmaskinssäkra

 

Koppargrytor

Koppargrytor och pannor kan ofta hittas på önskelistorna för alla gourmeter och matlagningsentusiaster. Dessa redskap ska inte förbli gömda i köksskåp och kommer att se bra ut i köket och på foton. Deras pris motsvarar deras skönhet och stora egenskaper, och franska varumärken är mästarna inom detta område. Mauviel och De Buyer.

Välj koppargrytor

 

Fördelar och nackdelar med köksredskap i koppar

Fördelar

  • oslagbara termiska egenskaper - leder värme snabbt och jämnt
  • hållbara
  • en dekoration av ett professionellt och hemmakök

Nackdelar

  • kräver bättre underhåll
  • högt pris
  • kan inte diskas i diskmaskin eller användas på induktionshällar

 

Keramikgrytor

Den största fördelen med keramiska redskap är deras non-stick egenskaper. De är lätta att rengöra och kan tillagas med en minimal mängd fett. De tål maskindisk men fungerar inte alltid på induktion, därför är det viktigt att kontrollera denna information, när du köper en specifik produkt.

Välj keramikgrytor

Choose ceramic pots

 

Viktiga egenskaper

Låt oss sammanfatta de parametrar som bör beaktas, när du väljer dina grytor:

  • lämplighet för din typ av spis   - särskilt om du lagar mat på induktionshäll
  • möjlighet att använda i ugnen  - köp minst en gryta som du kan använda i ugnen
  • diskmaskinssäker  – rostfria stålgrytor kan enkelt diskas i diskmaskin men inte gjutjärn och kopparkärl. Du måste bestämma vad som är viktigast för dig, större funktionalitet och skönhet kräver tvätt av grytor för hand och större vård.
  • bottentjocklek  - strukturen och tekniken i botten är den viktigaste parametern för köksredskap i rostfritt stål. Ju bättre kvalitet på botten, desto bättre värmeledningsförmåga och tillagning.
  • handtag konstruktion
    - typ av material:  handtagen på grytorna är vanligtvis gjorda av metall, plast eller en kombination av olika material. Plasthandtag värms inte upp snabbt, och därför är det inte nödvändigt att använda handskar för att greppa dem. De är dock inte lämpliga för ugnen och är typiska för billigare kärl. Högkvalitativa grytor erbjuder handtag som tack vare kombinationen av material och lämplig handtagsdesign minimerar uppvärmningen av handtagen utan användning av plast.
    - Typ av fixering: handtagen är antingen svetsade (anslutning från insidan av kärlet är praktiskt taget osynlig) eller nitade. För rostfria stålgrytor är det bättre att välja svetsade handtag, eftersom de är mer eleganta och smuts inte sätter sig på nitarna. För material där svetsning inte är möjligt, går det bra att nita.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, chef för inköpsavdelningen hos Kulina

Som en del av grundläggande köksutrustning rekommenderar vi 4-5 stycken köksredskap  sets av rostfria stålgrytor från välkända tyska tillverkare som  WMF, Fissler eller  Zwilling. Dessa högkvalitativa universella grytor med förstärkt botten kommer helt att tillfredsställa behoven i den dagliga matlagningen.

Mer avancerade kockar utrustar ofta sina kök också i gjutjärnsgrytor från  Staub, ikoniska keramikgrytor tillverkade av ett franskt varumärke Emile Henry  och koppargrytor från  Mauviel och De Buyer. Dessa produkter köps också ofta som julklappar eller som present till nygifta.